Kasvupalvelut kuuluvat kunnille

0
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori isännöi torstaina 21:n suurimman kaupungin johtajien tapaamista.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) isännöi torstaina Suomen 21:n suurimman kaupungin tapaamista. Koolla olleet johtajat sopivat muodostavansa pysyvän kokoonpanon, joka määrittele isoimpien kaupungin yhteisiä tavoitteita ja valvoo niiden etua.
Yli 50 000 asukkaan kaupunkien ryhmä on nimetty C21:ksi. Mukana on myös Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna.

Maakuntien sisällä kaupunkiseutujen tilanteet voivat poiketa suuresti toisistaan. Varsinais-Suomessa Uudenkaupungin seudulla tarvitaan uusia työntekijöitä ja paikkakunnalle muuttaville asuntoja. Salossa tilanne on päinvastainen: väkiluku laskee, työttömyys on edelleen korkealla ja työpaikkoja tarvitaan kipeästi.
Näin erilaisia vaivoja ei hoideta samoilla lääkkeillä. Paikallisesti tiedetään parhaiten, millaisella elinkeinopolitiikalla ja panostuksilla tilannetta voidaan korjata. Maakunnan tasolla tehtävät päätökset voivat tukea niitä.
Helsinki ja viisi muuta suurinta kaupunki ovat ottaneet yhteisiä kantoja sote- ja maakuntauudistukseen jo aikaisemminkin. Suurten yhteinen edunvalvonta vahvistuu varmasti uudistusten edetessä. Salonkin kannattaa olla mukana yhteistyössä, joka lähentää sitä kasvaviin kaupunkiseutuihin.

Salon kaltaisten kaupunkien pelkona on, että tulevaan maakuntahallintoon kootut kasvu- eli yritys- ja elinkeinopalvelut keskittyvät huolehtimaan maakunnan ykköskaupungista ja pienemmät keskukset jäävät vähemmälle huomiolle.
Lauri Inna totesi torstain tapaamisen jälkeen, että kaupungissa pitää olla joku, joka vastaa kehittämisestä ja kansainvälisestä yhteistyöstä. Salossa tätä työtä tekevät kaupungin elinkeinopalvelut ja elinkeinoyhtiö Yrityssalo.

Hallitus on jo sopinut, että pääkaupunkiseudulla kasvupalvelut voi järjestää kuntayhtymä. Jos tällainen poikkeus valmisteltuun maakuntalakiin monistetaan muille kaupunkiseuduille, poikkeuksesta tulee sääntö. Pelkästään 21:ssä suurimmassa kaupungissa asuu lähes kolme miljoonaa suomalaista.
Yksinkertaisin ratkaisu olisi, että kunnat vastaavat kasvupalveluista joko yksin tai haluamallaan tavalla yhteistyössä. Sen jälkeen sote- ja maakuntauudistuksesta ei tosin jäisi jäljelle juuri muuta kuin sote-osuus.