Las Vegasin joukkoampuja vuokrasi huoneen kaupungista aiemman musiikkitapahtuman aikana

0

Kantrikonserttiin Las Vegasissa iskenyt joukkoampuja Stephen Paddock oli harkinnut kohteikseen myös Chicagoa ja Bostonia, kertoi Yhdysvaltain media torstaina. Lisäksi hän näyttää valmistelleen iskua Las Vegasiin jo aiemmalle ajankohdalle.
Paddock, 64, oli varannut kaksi huonetta Chicagosta Blackstone-hotellista, jonka vieressä järjestettiin nelipäiväinen Lollapalooza-musiikkifestivaali elokuussa. Paddock ei kuitenkaan ilmaantunut hotelliin festivaalin aikana, kertovat TMZ ja NBC News.
Chicagon festivaalille Grant Parkiin saapui satojatuhansia kuulijoita. Yleisössä oli muiden muassa entisen presidentin Barack Obaman tytär Malia.
Ampuja oli lisäksi tutkinut Bostonin kaupunkia. Tämä tieto on peräisin poliiseilta, jotka ovat käyneet läpi Paddockin sähköistä viestintää.
Sunnuntaina Las Vegasissa iskenyt Paddock oli vuokrannut huoneen kaupungista jo syyskuulle. Kaupungissa järjestettiin musiikkitapahtuma myös tuolloin. Paddock vuokrasi huoneen The Odgen -nimisestä rakennuksesta Las Vegasin keskustassa.
Ampujan hotellihuoneesta löytynyt lappu ei ollut poliisin mukaan itsemurhaviesti. Todisteet osoittavat siihen suuntaan, että ampujan oli tarkoitus säilyä veriteosta hengissä.

”En voinut päätellä, että jotain tällaista tapahtuu”

Joukkoampujan naisystävä Marilou Danley on sanonut, ettei hänellä ollut mitään tietoa Paddockin suunnitelmista. Danley sanoi lausunnossaan pitäneensä Paddockia kilttinä, välittävänä ja hiljaisena miehenä.
– Hän ei ikinä sanonut minulle tai tehnyt mitään, mistä olisin voinut päätellä, että jotain tällaista kauheaa tapahtuu, Danley sanoi lausunnossaan.
Paddockin naisystäväpalasi Filippiineiltä tiistaina Yhdysvaltoihin ja joutui heti liittovaltion poliisin FBI:n kuultavaksi.
Danleyn Australiassa asuvat sisaret kertovat australialaisen televisiokanava 7:n haastattelussa, että Paddock oli yllättänyt Danleyn ostamalla tälle lennon Filippiineille. Sisar arvelee, ettei hän halunnut Danleyn sekaantuvan suunnitelmiinsa.
Useat Paddockin puolitutut ovat kuvailleet häntä Washington Postille happamaksi, epäystävälliseksi ja kopeaksi.

Motiivi yhä epäselvä

Paddockin motiivi veriteolle on edelleen hämärän peitossa. Hänen jäljiltään on löydetty kolmesta kohteesta yhteensä 47 asetta, jotka oli ostettu viidestä osavaltiosta.
Paddock tulitti läheisen kantrimusiikkifestivaalin yleisöä 32. kerroksessa sijaitsevan hotellihuoneensa ikkunoista noin kymmenen minuutin ajan. Hän ampui satoja laukauksia ennen kuin poliisin erikoisjoukot tunkeutuivat huoneeseen. Paddock oli ilmeisesti tuolloin jo tehnyt itsemurhan.
Joukkomurhan uhriluku on nyt 59, ja kymmenien haavoittuneiden tila on yhä kriittinen.

Veriteko vaikuttanee Las Vegasin turismiin, mutta vain lyhyen aikaa

Las Vegasin joukkoampuminen saattaa iskeä kasinokaupungin turismiin, mutta vain hetkellisesti, asiantuntijat arvioivat. Asiantuntijoiden mukaan Las Vegas palautunee ennalleen kuukausien kuluessa.
Las Vegasissa vierailee vuosittain noin 43 miljoonaa turistia. Laskelmien mukaan turismi tuottaa kaupungille lähes 60 miljardia dollaria eli yli 50 miljardia euroa vuodessa.

STT

Kuvat: