Malmin naisen puolustus haluaa hyödyntämiskieltoa kertomuksiin jo tutkintavankeudesta vapautumisesta saakka

0

Malmin naisen eli Mari Romanon puolustus haluaa Jari Aarnion huume- ja virkarikosjutussa hyödyntämiskiellon kuulustelukertomuksille siitä saakka, kun Romano on vapautunut tutkintavankeudesta. Hovioikeuden istunnossa käsiteltiin perjantaina aamulla Romanon asiaesittely.
Jos toive esitutkintakertomusten hyödyntämiskiellosta toteutuu, oikeus ei voi arvioinnissaan hyödyntää Romanon kuulustelukertomuksia, jotka kytkevät Aarnion huumeisiin. Romano on myös kiistänyt käräjillä lausunnot.
Romanon puolustus pitää selvänä, että kuulustelukertomuksia ei voi hyödyntää poliisin epäasiallisen käytöksen vuoksi. Romanoa puolustavan Saku Knuutin mukaan oikeuden ratkaistavaksi jää se, missä kohtaa kuulustelijan touhu on mennyt ”niin älyttömäksi”, että poliisi ei ole enää voinut hoitaa tehtävää.
– Ajankohta jää hovioikeuden määriteltäväksi.
Romanon kuulustelija on tuomittu sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän lähetteli Romanon kanssa hempeitä viestejä, kuskasi tämän kuulusteluun yllättäen Irish coffee -drinkkien jälkeen, osti naiselle skootterin ja antoi rahaa.
Knuutin mukaan hyödyntämiskielto pitäisi alkaa viimeistään päivästä, jolloin myös virkavelvollisuuden rikkominen tuomiossa alkaa. Päivä on sama, jolloin Romano pääsi tutkintavankeudesta. Poliisivankilasta pääsyn jälkeen Romano ja kuulustelija kävivät tunteellista viestittelyä.
– Hän (skootteripoliisi) ei olisi saanut lainvoimaisen tuomion nojalla kuulustella häntä päivääkään tuon jälkeen, Knuuti sanoi.
Käräjäoikeus katsoi, että Romanon kertomuksia saattoi hyödyntää. Hovioikeus käsittelee hyödyntämiskieltoa ensi viikolla.
Käräjätuomion mukaan Romano järjesteli huumerikoskontakteja Hollannista ja hänellä oli myös rooli huumausaineiden levityksessä. Romano tuomittiin käräjillä 3 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen.
Knuutin mukaan Romano ei ole missään vaiheessa ajatellut toimivansa Aarnion, vaan Helsingin huumepoliisin kanssa.
– Mistään Pasilan miehestä Romano ei tiedä, eikä voi tietää yhtään mitään. Romano on nähnyt Jari Aarnion Helsingin huumepoliisin päällikkönä.
Myös Aarnio kiistää syytteet. Hänet tuomittiin käräjillä muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista 10 vuoden vankeuteen. Aiemmasta seurantalaiteyhtiötä koskevasta haarasta Aarniolla on 3 vuoden lainvoimainen tuomio.

Huumeparonin sisko kiistää

Hovikäsittelyssä kuultiin aamupäivällä myös muun muassa rikoskumppanina tuomitun Pohjois-Savon naisen eli Seija Kortekallio-Lammen puolustuksen asiaesittely. Kortekallio-Lampi sai käräjillä törkeistä huumerikoksista 7 vuotta vankeutta.
Puolustus kyseenalaisti maatalon emännän osaamisen tai todennetut taipumukset syytteessä kuvattuihin tekoihin. Ennen kaikkea puolustus vetoaa syyttäjän huteraan ja epätarkkaan näyttöön esimerkiksi Kortekallio-Lammen Hollannin matkojen tapahtumista, jotka syytteen mukaan olivat muun muassa huumeliigan viestinvälittämistä varten tehtyjä. Lisäksi puolustus pyysi hovioikeutta punnitsemaan oikeudenkäyntikuluja, jotka valtavan materiaalin takia pomppasivat noin neljännesmiljoonaan.
– Päämieheni käytännössä menettää maatilansa, jos tuo summa pannaan ulosottoon. Hän kokee, että seitsemän vuoden vankeusrangaistuksesta huolimatta se on se kovempi rangaistus, Kortekallio-Lampea puolustava Arttu Keski-Orvola sanoi.
Kortekallio-Lampi on 1980-1990-luvuilla huumekauppiaana vaikuttaneen Miika Kortekallion sisko.

STT

Kuvat: