Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkistetaan Oslossa – ehdokkaita yli 300

0

Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkistetaan tänään Oslossa. Ehdolla rauhanpalkinnon saajaksi on kaikkiaan 318 henkilöä tai organisaatioita.
Ehdokkaiden joukossa ovat tiettävästi ainakin Syyrian siviilejä auttava White Helmets -pelastusryhmä, katolisen kirkon johtaja paavi Franciscus, Saudi-Arabiassa vangittu bloggaaja Raif Badawi ja yhdysvaltalainen tietovuotaja Edward Snowden.
Ehdolla lienevät myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä Ranskan entinen presidentti Jacques Chirac.
Oikeus ehdokkaiden ehdottamiseen on tuhansilla ihmisillä ympäri maailmaa. Ehdokkaita voivat asettaa muun muassa aikaisemmat Nobel-voittajat sekä osa poliittisista päättäjistä ja akateemikoista. Nobel-lautakunta pitää ehdokkaat salassa 50 vuotta, mutta kandidaatteja nimenneet tahot voivat halutessaan kertoa ehdotuksistaan julkisuuteen.
Viime vuonna palkinto myönnettiin Kolumbian presidentti Juan Manuel Santosille ponnisteluista rauhansopimuksen solmimiseksi Farc-sissien kanssa.

STT

Kuvat: