Soini toivoo Kataloniaan pikaisia neuvotteluita

0

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) toivoo Katalonian osapuolten pääsevän mahdollisimman pian neuvottelupöytään ja saavan väkivallan loppumaan.
– Nämä asiat eivät ratkea väkivallalla. Sen tien päässä ei ole mitään kestävää, Soini kommentoi puhelimitse STT:lle.
Soini ei suoraan tuomitse Espanjan poliisin kovia otteita, mutta sanoo, ettei hyväksy väkivaltaa miltään taholta. Hän kertoo luottavansa lähtökohtaisesti itsenäisten valtioiden tapoihin ja kykyihin hoitaa sisäiset asiansa.
– Olen pidättyväinen kommentoimaan toisten itsenäisten maiden asioita. Jos Katalonian tilanne nousee neuvotteluihin, otetaan kantaa.
Soinin mukaan tämän tyyppisissä tilanteissa koko totuus on tuskin kenenkään hallussa.
– Joten pidän vieraana lähteä mestaroimaan muiden maiden asioita. Itsenäiset valtiot hoitavat asiansa oikeusjärjestelmänsä ja lakiensa mukaan, pitävät yllä yleistä järjestystä ja välttävät tarpeetonta väkivaltaa.
Soini ei halunnut ottaa kantaa siihen, miksi Euroopan johtajat ovat vältelleet ottamasta kantaa Espanjan poliisin koviin otteisiin.
Presidentti Sauli Niinistön mukaan Katalonian tilanne näyttää vakavalta ja vaatii keskustelujen aloittamista osapuolten välillä. Niinistö kommentoi asiaa Ilta-Sanomille. Niinistö sanoo Ilta-Sanomille, että tilanne on helposti alku johonkin hyvin hankalaan. Niinistön mukaan vahingollinen kierre olisi nyt syytä saada katkeamaan.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ollut tavoitettavissa kommentteja varten.

Britanniasta ja Belgiasta kritiikkiä

Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vaati, että Espanjan hallituksen on pysäytettävä väkivalta Kataloniassa.
– Poliisien kohdistama väkivalta kansalaisia kohtaan on järkyttävää. Espanjan hallituksen on toimittava sen lopettamiseksi välittömästi, Corbyn sanoi Twitterissä.
Myös Belgian pääministeri Charles Michel on tuominnut Katalonian tapahtumat.
– Väkivalta ei voi olla koskaan vastaus! Tuomitsemme kaiken väkivallan ja peräänkuulutamme poliittista dialogia, Michel kirjoitti Twitterissä.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005390749.html
https://twitter.com/jeremycorbyn/status/914468254986448899
https://twitter.com/CharlesMichel/status/914455311553040384

STT

Kuvat: