Somerolla luvassa kiristyvää

0

Someron kaupungin talous on kulkenut viime vuosina latuja, joita moni muu kunta on voinut vain kadehtia. Maalaiskaupunki on takonut vuodesta toiseen ylijäämäisiä tilinpäätöksiä. Monessa naapurikunnassa on jouduttu tekemään ikäviä säästöpäätöksiä, mutta Somerolla on riittänyt tarkka talouskuri.
Someron talousluvut ovat kestäneet myös vilkkaan rakentamisen. Parhaillaan keskustaan nousee Kiiruun koulu, joka on 16,5 miljoonan euron hintalapulla kunnan kaikkien aikojen suurin investointi.

Somerolle on povattu talouden heikkenemistä ennenkin. Viime vuosien talousarviot ovat näyttäneet kerta kerran jälkeen alijäämää, mutta tilinpäätökset ovat kääntyneet plussalle.
Tällä kertaa ennusmerkit ovat synkemmät kuin aiemmin. Velkamäärä nousee rajusti, ja samaan aikaan kaupungille ilmaantuu uusia rahareikiä.
Jätevesien kuntoon saattaminen nielee ison tukun rahaa. Sadeveteen sekoittuneen puhdistamattoman jäteveden juoksutus Kirkkojärveen on ollut huolena vuosia, mutta nyt ely-keskus vaatii ohijuoksutuksia lopultakin kuriin.

Someron kaupungin rakennuksista on paljastunut ongelmia tiuhaan tahtiin. Vanha Kiiruun koulu purettiin sisäilmaongelmien vuoksi. Sama kohtalo odottaa 1990-luvulla valmistunutta sosiaalitoimistoa. Palvelutalo Tervaskannon alakerta on suljettu kosteusvaurioiden takia, ja Joensuun koulu ja Leivonpesän päiväkoti ovat kunnon remontin tarpeessa.
Somerolle on kertynyt monen muun kunnan sekä valtion tavoin korjausvelkaa. Kun ei-välttämättömiä korjauksia siirretään, pakolliset tarpeet patoutuvat lopulta ruuhkaksi asti.

Somero on edelleen maltillinen verottaja niin muuhun Salon seutuun kuin koko maahan verrattuna. Paineet verojen kiristyksiin kasvavat, ja tuloveroprosenttia nostetaan todennäköisesti jo ensi vuodeksi.
Lisätuloja tarvitaan tilkitsemään menoreikiä mutta myös korvaamaan väheneviä valtionosuuksia. Ennusteiden mukaan ne vähenevät Somerolla ensi vuonna 1,1 miljoonaa euroa. Se on paljon kunnassa, jossa verotettavat tulot ovat keskimääräistä matalammat.
Suuren sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen alla Someron tilanne alkaa näyttää vähintään tukalalta.