Soten valinnanvapaudesta on tavoitteena saada ratkaisuja lähipäivinä, sanoo ministeri Saarikko

0

Hallituksen tavoitteena on saada ratkaisuja sote-palvelujen valinnanvapaudesta lähipäivänä, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).
Hallitus linjaa valinnanvapausmallia uuteen muotoon perustuslakivaliokunnan kesällä antaman lausunnon pohjalta.
Saarikon mukaan valinnanvapauslinjauksia käsittelevällä reformiministeriryhmällä on menossa intensiivinen kokoustamisen vaihe.
– Käsittelyssä on virkamiesten valmistelema valinnanvapauskokonaisuus, jota nyt sitten arvioimme ja peilaamme kahdella tavalla: perustuslakivaliokunnan lausuntoon ja sen edellyttämiin muutoksiin sekä toisaalta kansalaisten kannalta toimivaan järjestelmään, sanoi Saarikko torstaina iltapäivällä eduskunnassa.
Ministerin mukaan valinnanvapauden työkalut ovat ennallaan.
– (Kansalaisen) valinnanvapautta toteutetaan sote-keskuksilla, asiakasseteleillä ja henkilökohtaisella budjetilla, Saarikko sanoi keskustan eduskuntaryhmän kokouksen yhteydessä.

Tiivistä työskentelyä viime viikot

Saarikon mukaan valinnanvapauskysymyksiä on työstetty hallituksen reformiministeriryhmässä tiiviisti viime viikot.
Ministeri uskoo, että valinnanvapaudesta on realistista odottaa ratkaisuja lähipäivinä, vaikka tarkempaan aikatauluun hän ei tässä vaiheessa halua ottaa kantaa.
– Työskentelemme vielä myös loppuviikolla. Minulla on hyvä käsitys siitä, että saamme ratkaisut aikaiseksi, sanoi Saarikko.
Sote- ja maakuntauudistuksen on tarkoitus tulla voimaan tammikuun 2020 alusta. Tällöin sote-palvelujen järjestämisvastuu siirtyisi maakunnille.
Valinnanvapauden on puolestaan tarkoitus laajentua erillisen vaiheistuksen mukaan vuoden 2020 alusta lähtien. Saarikon mukaan myös vaiheistus on yksi kysymys, jota reformiministeriryhmä käsittelee.
Maakunta-, sote- ja valinnanvapauslait on tarkoitus käsitellä eduskunnassa yhtä aikaa kevätkauden 2018 aikana.

STT

Kuvat: