Turvallisuutta ja viihtyisyyttä

0
Kiertoliittymä voi sekä parantaa liikenneturvallisuutta että piristää katukuvaa.

Taajamissa tapahtuu yli puolet henkilövahinkoihin johtavista liikenneonnettomuuksista. Useimmat kolareista sattuvat risteyksissä.
Kiertoliittymien rakentamisen on todettu vähentävän vakavia törmäyksiä. Ne laskevat ajonopeuksia ja sujuvoittavat liikennettä.

Ympyröiden teko taajamiin ei ole aina helppoa, sillä ne vaativat enemmän tilaa kuin perinteiset risteykset. Salon keskustan alueella on jo toimiviksi osoittautuneita kiertoliittymiä. Uusin valmistui viime vuonna Mariankadulle Astrum-keskuksen ja ammattiopiston kohdalle.
Lisää on luvassa, mikäli kaupunkikehityslautakunnan suunnitelmat toteutuvat. Liikenneympyrät on tarkoitus rakentaa lähivuosina Helsingintielle. Toinen tulisi Salonkadun ja toinen Otsonkadun risteykseen.

Liikenneturvallisuuden ja sujuvuuden parantamisen lisäksi kiertoliittymillä on muutakin merkitystä. Hyvin toteutettuina ne voivat elävöittää taajamaa ja sen liikenneympäristöä. Salossa hyvinä esimerkkeinä tästä käyvät sekä Astrum-keskuksen ympyrä että Raatihuoneenkadun, Kirkkokadun ja Perniöntien kiertoliittymä.
Uusia liikenneympyröitä suunnitellaan paikkoihin, joissa niiden soisi toimivuuden lisäksi olevan myös näyttäviä. Esimerkiksi Otsonkadun risteykseen Pahkavuoreen kaavaillusta kiertoliittymästä tulee kaupungin keskustan itäinen portti.

Teitä ja risteyksiä rakennettaessa mietitään myös, millaisen viestin järjestelyt antavat autoilijoille ja muille kulkijoille.
Liikenneympyrä voi korostaa, että väylä muuttuu maaseudun maantiestä kaduksi, jossa ajetaan taajamanopeutta ja jossa on monenlaista liikkujaa. Toteutuessaan samanlaisen viestin antaa myös suunnitelma, jonka mukaan Salon keskustan sisääntuloväylänä toimiva Perniöntie muutettaisiin kaksikaistaisesta yksikaistaiseksi.
Tämän kaltaiset parannukset liikennemaisemaan ovat tervetulleita niin suurissa kuin pienissä taajamissa. Turvallisuus lisääntyy, ja samalla ympäristö muuttuu liikkujille aiempaa tasa-arvoisemmaksi ja viihtyisämmäksi.