Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Valinnanvapaus jäämässä puheeksi

Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveyspalvelujen toimipisteiden määrän ja sijainnin kartoittanut tuore tutkimus osoittaa yksityisten palvelujen sijoittuneen pääosin Turkuun ja Saloon. Sote-uudistuksen suunnitelmissa tavoiteltu kansalaisten yhtäläinen lääkäripalvelujen valinnanvapaus ei nykyisellä palveluverkolla toteutuisi pienemmissä kunnissa eikä haja-asutusalueilla.

Selvityksen tulos ei hämmästytä. On helppo päätellä, että yritystoimintaa sijoitetaan sinne, missä on mahdollisimman paljon potentiaalisia asiakkaita. Varsinais-Suomen yksityisistä sote-palveluista 64 prosenttia on Turussa ja Salossa, kun taas julkisia sote-palveluja on kattavasti eri puolilla maakuntaa.
Julkiset palvelut ovat levittäytyneet laajasti eri kokoisiin kuntiin: niistä 35 prosenttia sijaitsee Turun, Salon ja Kaarinan alueella, jossa asuu yli 60 prosenttia maakunnan asukkaista.

Kunnat ovat pitäneet huolta asukkaittensa palvelujen saatavuudesta. Uudistus siirtää julkisten sote-palvelujen järjestämisvastuun kunnilta ja kuntayhtymiltä maakunnille. Ne puntaroivat palvelujen sijoittelun tarkoituksenmukaisuutta alueensa koko väestön eli asiakasmäärien ja kaupunkeja kohti suuntautuvan muuttoliikkeen vaikutusten kannalta.
Nykyisin Turun taajamaa ympäröivän alueen terveysasemilla on asukaslukuun nähden vähemmän lääkäreitä kuin maakunnassa keskimäärin.

Sote-uudistuksen tavoitteena on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuksia. Tavoitteisiin on listattu myös lähipalvelujen saatavuuden turvaaminen, mutta se voidaan toteuttaa monella tavalla. Sote-uudistuksen muutosjohtaja Antti Parpo ennakoi, että tulevaisuudessa palveluja siirretään pyörien päälle ja tarjotaan myös etänä.
Jo nyt nähdään, että tavoitteiden saavuttamisen keinoksi listattu julkisesti ja yksityisesti tuotettujen palvelujen valinnanvapaus ei toteutuisi kuin suurimmissa kaupungeissa. Tavoitteisiin pääsemiseksi on löydettävä muita keinoja.

2 vastausta: Valinnanvapaus jäämässä puheeksi

  • Tuliko muka yllätyksenä? Ilmenee vielä paljon muitakin mutkia matkaan. Miksi ette kuunnelleet asiantuntijoita ja alan ammattilaisia. Poliitikot pysykööt poissa asioista, kun eivät osaa niitä hoitaa. Kukaan ei osaa, eikä uskalla alkaa laskemaan, mitä tämä koko suunnitelma on tullut kaikkine kokouksineen koko Suomelle maksamaan.

    Heittäkää se Stetson-hattu nurkkaan, sieltä ei vastaus mihinkään tarpeeseen löydy. Hävettää tämä nykyinen poliitikkojen taso, kun ajattelukyky puuttuu ja asiat vain haluttiin runnoa läpi. Huh huh!

  • ”Sote-uudistuksen muutosjohtaja Antti Parpo ennakoi, että tulevaisuudessa palveluja siirretään pyörien päälle ja tarjotaan myös etänä.”

    Tämä tullee tarkoittamaan, että lopulta pyörien päällä kulkee palveluita hakeva maakuntalainen ja etäpalvelu on puhelin- tai nettiyhteyden avulla tapahtuva kanssakäyminen. No, ehkä tämä oli turhan kyyninen näkemys ja toivotaan, että todellisuus on auvoisempi. Mutta mutkainen tulee olemaan tie. Toivottavasti tietä ei ajeta liian nopealla vauhdilla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto