Yksi salolainen pääsee rakentamaan satelliittia

0

Kuva: Suomi100 -satelliittiprojekti/Jari Mäkinen

Avaruusrekka kiertää Suomea tänä syksynä kolmatta kertaa, ja ensimmäistä kertaa rekka pysähtyy myös Salossa. Avaruusrekka tuo liikkuvan avaruusnäyttelyn Salon torille perjantaina 13. lokakuuta klo 9–16.
Avaruusrekka esittelee Aalto-yliopistossa tänä vuonna rakennettua Suomi 100 -satelliittia, joka laukaistaan loppuvuodesta avaruuteen Maata kiertämään. Noin kilon painoisessa nanosatelliitissa on radiolähetin ja -vastaanotin ja kamera, ja sillä voidaan tutkia avaruussäätä sekä tuottaa kuvaa ja ääntä avaruudesta.
Erikoista on se, että tavalliset suomalaiset pääsevät mukaan kokoamaan satelliitin kopiota.
– Avaruusrekka pysähtyy 22 paikkakunnalla, ja joka paikkakunnalla yksi ihminen pääsee rekkaan osallistumaan satelliitin rakentamiseen. Rekassa on puhdastila, jossa valittu henkilö saa tehdä yhden työvaiheen. Mukaan pääsee siis myös yksi salolainen, muistuttaa Tapani Huttunen Salon seudun tähtitieteellisestä yhdistyksestä UrSalo ry:stä.
Mukaan voi pyrkiä joko Suomi 100 -satelliitin Facebook-sivulla tai Twitterissä esittelemällä itsensä ja kertomalla, miksi juuri sinä olisit oikea henkilö tekemään satelliittia, mikä satelliitin tekemisessä kiinnostaa, ja jos voisit tehdä kokonaan oman satelliitin, millainen se olisi ja mitä se tekisi. Twitterissä viestiin lisätään: #s100sat. Valitulle henkilölle ilmoitetaan valinnasta Facebookissa ja Twitterissä kaksi vuorokautta ennen H-hetkeä.
Avaruusrekan kiertue päättyy 19. lokakuuta. Kiertueen lopuksi satelliitti ammutaan käymään stratosfäärissä eli yläilmakehässä, missä olosuhteet ovat lähes kuin avaruudessa. Sieltä se on yhteydessä Aalto-yliopiston satelliittimaa-asemaan, aivan kuten oikeat satelliitit.

Ennen Avaruusrekan vierailua on Kansainvälinen avaruusviikko, joka alkaa keskiviikkona 4. lokakuuta. Viikon teemana on avaruudesta löytyvien uusien maailmojen tutkiminen.
Viikon aikana UrSalo ry pitää kuukausikokouksensa yhteydessä 5. lokakuuta klo 17.30 yleisöesityksen aiheesta Uusien maailmojen etsintä. Esitys on Salon kaupunginkirjaston Laurinsalissa, ja sinne on vapaa pääsy.
UrSalon kokoontumiset ovat samaan aikaan, samassa paikassa joka kuukauden ensimmäisenä torstaina. Uusia jäseniä otetaan mielellään mukaan.

Sunnuntai-iltana 8. lokakuuta on Halikon vesitornin laella, UrSalon tähtitornilla, klo 19 alkaen tähtinäytös. 29. lokakuuta lähtien UrSalo järjestää tähtinäytöksiä säännöllisesti aina parittomien viikkojen sunnuntaina maaliskuuhun asti. Näytöksiin on vapaa pääsy.