Kelan uuden tulkinnan mukaan sairausvakuutuslaki takaa jokaiselle isälle isyysloman riippumatta siitä, missä osoitteessa hän asuu. Kela maksaa isyysrahaa myös isälle, joka on puolisonsa kanssa kirjoilla eri osoitteissa sekä isälle, jolla ei ole suhdetta lapsen äitiin. Enää Kela ei kiellä eronneelta isältä tuettua isyyslomaa, kun tämä haluaa hoitaa lastaan.

Kela tulkitsee lakia nyt toisin kuin vielä viime maaliskuussa, jolloin isyysrahan maksamisen edellytyksenä oli parisuhteen lisäksi isän ja äidin yhteinen osoite. Salon Seudun Sanomat kertoi keväällä somerolaisisästä, jolta jäi isyysraha saamatta, koska hän oli kirjoilla eri osoitteessa kuin lapsensa äiti. Kelan lakimies Eva Ojala kertoo, että uuden lain sanamuotoa alettiin tutkia kyselyjen myötä.

– Selvitimme asiaa myös ministeriöstä ja totesimme, että sanamuoto ei sulje pois eri osoitteessa asuvia isiä, hän toteaa.

Vanhan lain mukaan isyysrahaan oli oikeutettu isä, joka eli lapsen äidin kanssa yhteisessä taloudessa avioliitonomaisissa olosuhteissa.

Lue lisää Salkkarista 25.11.2017