Orpo arvostelee Länsi-Pohjan sote-palvelujen jättiulkoistusta – ”Nyt pitää olla maltti ja tolkku”

0

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo arvostelee isoa sote-palvelujen ulkoistusta Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä.
Orpon mukaan ei ole yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, että jokin yksityinen suuri toimija tekee tällaisen veronmaksajien rahoja sitovan valtauksen samaan aikaan kun ollaan tekemässä todella suurta sote-uudistusta.
– Nyt pitää olla maltti ja tolkku siinä, että nyt näitä sopimuksia ei tehdä, vaan katsotaan tämä lainsäädäntöprosessi loppuun ja sitten katsotaan yhteiskunnan kokonaisedun kannalta järkeviä ratkaisuja maakunnissa sen lainsäädännön pohjalta, jonka me teemme, Orpo sanoi lounastilaisuudessa toimittajille keskiviikkona.
Orpo sanoo, että kun valinnanvapaus itsessään avaa lainsäädännöllä tehtävillä pelisäännöillä yrityksille perustason sote-palvelut, se on yrityksille oikea tie päästä mukaan, eivät jättiulkoistukset.
– Minusta tämä ei ole se oikea tie, emmekä me ole tätä halunneet emmekä ole sitä tehneet, Orpo sanoi.

”Onko ollut kaikki argumentit ja tieto pelissä”

Hallitus pisti Meri-Lapin tapauksen vuoksi vauhtia sote-ulkoistuksia rajoittavan lain kiristyksiin ja kertoi niistä viime viikolla. Tavoitteena on, ettei vastaavanlaisia jättiulkoistuksia enää nähtäisi.
Orpo ei halua arvioida, millä todennäköisyydellä valtiovalta voi vielä estää Länsi-Pohjan ratkaisun. Hänen mukaansa on mahdollista, ettei siihen pystytäkään.
Orpo vetoaakin alueen kuntapäättäjiin, jotta suunnitelma peruttaisiin.
– Korostan, että sen päätöksen tekevät vaaleilla valitut henkilöt, joiden pitää miettiä myös kokonaisuutta. Uskon, että he pyrkivät varmasti hakemaan ratkaisun, joka olisi alueen asukkaiden kannalta hyvä, mutta en ole ihan varma, onko siinä pelissä ollut kaikki argumentit ja tieto siitä mitä ollaan tekemässä, Orpo sanoi.
Orpon mukaan sote-uudistus pitää saada nyt tehtyä, vaikka sitä on kritisoitu kokoomuksen sisältäkin etenkin Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren suulla. Orpon mukaan kaupunkien näkemyksiä kyllä kuullaan tarkalla korvalla.
– Sellaista vaihtoehtoa, että sote-uudistus jätettäisiin tekemättä, ei ole.

STT

Kuvat: