Zimbabwe sai uuden presidentin – Mnangagwa vannoi virkavalansa

0

Zimbabwe on saanut uuden presidentin. Emmerson Mnangagwa on vannonut virkavalansa pääkaupunki Hararen urheiluareenalla. Seremoniaa seurasi kymmeniätuhansia ihmisiä.
Runsaat kaksi viikkoa sitten Mnangagwa sai potkut presidentti Robert Mugabelta ja lähti maasta. Mnangagwan erottamista vastustanut armeija otti vallan ja sulki Mugaben kotiarestiin. Päiviä kestäneiden neuvottelujen jälkeen Mugabe ilmoitti erostaan lopulta tiistaina. Hän ehti hallita Zimbabwea liki 40 vuotta.
Mnangagwan, 75, on määrä johtaa maata siihen asti, että maassa pidetään presidentinvaalit ensi vuonna.

Mugabelle juhlalliset jäähyväiset?

Ensimmäisessä julkisessa puheessaan keskiviikkona Mnangagwa kehotti kaikkia isänmaallisia kansalaisia työskentelemään yhdessä.
– Haluamme talouskasvua, haluamme työpaikkoja. Kaikkien isänmaallisten zimbabwelaisten on yhdistyttävä ja työskenneltävä yhdessä. Tänään olemme todistamassa uuden alkua ja täyden demokratian toteutumista, Mnangagwa julisti.
Virkaanastujaiset järjestetään pääkaupungissa Hararessa stadionilla, johon mahtuu 60 000 ihmistä. Valtapuolue Zanu-PF kuljettaa kannattajiaan paikalle busseilla ympäri maata.
Väistyvän presidentin osallistumisesta virkaanastujaisseremonioihin ei ole varmuutta. Joidenkin mediatietojen mukaan Mugabe olisi tulossa paikalle ja saisi juhlalliset jäähyväiset kunniakaartilta.

STT

Kuvat: