Zimbabwessa väkeä kutsutaan Mugabea vastustaviin mielenosoituksiin

0

Zimbabwen sotaveteraanien yhdistys kehottaa ihmisiä osallistumaan syrjäytettyä presidenttiä Robert Mugabea vastustaviin mielenosoituksiin. Protesteja on määrä järjestää maan pääkaupungissa Hararessa lauantaina.
Mugaben syrjäyttänyt armeija otti maan pääkaupungin Hararen valtaansa ja laittoi Mugaben kotiarestiin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Vallan kaapanneet kenraalit ovat ilmeisesti tarjonneet Mugabelle mahdollisuutta erota itse, mutta tämä on kieltäytynyt jättämästä tehtäväänsä. Vuonna 1980 itsenäistyneellä Zimbabwella ei ole ollut muita johtajia kuin 93-vuotias Mugabe.
– Kenraalit ovat tehneet fantastista työtä, Zimbabwen sotaveteraanien puheenjohtaja Christopher Mutsvangwa sanoi.
– Haluamme palauttaa ylpeytemme, ja huomenna on se päivä…Voimme viimeistellä työn, jonka armeija aloitti.
Zimbabwen itsenäisyyssodan veteraanit olivat Mugaben lojaaleja tukijoita, mutta kääntyivät tätä vastaan, kun presidentin ja armeijan väliset erimielisyydet kasvoivat.
Mutsvangwan mukaan Mugaben tulisi jättää presidentin tehtävät. Puheenjohtaja kuvaili Mugaben ja tämän Grace-vaimon ”pelin olevan ohi”.
– Mugabe ei voi enää palata. Hänen täytyy lähteä.
Sotaveteraaniyhdistyksellä on paljon vaikutusvaltaa Zimbabwen sisäpolitiikassa.

Hallituksen jäseniä pidätetty

Mugabe näyttäytyi perjantaina julkisuudessa ensimmäistä kertaa syrjäyttämisensä jälkeen. Hän osallistui yliopiston valmistujaisjuhlaan.
Kenraalit ovat kertoneet jahtaavansa Mugaben lähipiiriin kuuluvia rikollisia ja kieltäneet, että kyseessä olisi sotilasvallankaappaus. Armeijan mukaan joitain Mugaben hallituksen jäseniä on jo pidätetty, mutta ”rikollisia on vielä vapaalla jalalla”.
Presidentin syrjäyttämiseen johtaneet tapahtumat saivat alkunsa, kun Mugabe erotti viime viikolla varapresidentti EmmersonMnangagwan. Mnangagwa on ollut ennakkosuosikki Mugaben seuraajaksi, mutta hänen erottamisensa jälkeen todennäköisimmäksi seuraajaksi nousi Mugaben Grace-vaimo.
Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan Mnangagwa palasi Zimbabween torstaina.

Afrikan unioni korostaa tilanteen olevan rauhallinen

Afrikan unioni AU seuraa huolestuneena Zimbabwen tilannetta, mutta pitää toistaiseksi kiinni toivosta, että kenraalit eivät ole tekemässä sotilasvallankaappausta.
AU:n rauha- ja turvallisuuskomissaari Smail Chergui korosti tilanteen rauhanomaisuutta.
– Uskoakseni tällä hetkellä parlamentti on edelleen toiminnassa, valtionhallinto on edelleen toiminnassa, eikä maassa näy mitään merkkejä väkivaltaisuuksista, hän sanoi toimittajille Yhdysvaltojen pääkaupungissa Washingtonissa, jossa joukko AU:n edustajia keskusteli Zimbabwen tilanteesta Yhdysvaltojen ulkoministeriön kanssa.
Eteläisen Afrikan kehitysyhteisö SADC pyrkii toimimaan välittäjänä neuvotteluissa tilanteen vakauttamiseksi. Chergui sanoi AU:n tyytyvän toistaiseksi pitämään tilannetta silmällä ja toivomaan, että SADC onnistuu edistämään rauhanomaisen ratkaisun syntymistä.

STT

Kuvat: