Arkinen ja arvokas pelastaja Perttelistä

0
Pieni pala muovia voi pelastaa hengen.

Heijastin on niinkin arkinen ja tavallinen asia, ettei aina tule mieleen, että joku senkin on keksinyt. Yksi tällaisista esineistä on hihanvarressa tai takinliepeessä roikkuva heijastin.
Moniko muistaa, että heijastin on lähtenyt maailmalle Salon Perttelistä? Heijastimen keksi Hella Lighting Finland Oy:n edeltäjän Talmun perustaja Arvi Lehti vuonna 1965 yhdessä Oiva Niinistön kanssa. Arvi Lehden poika Taisto Lehti mallisuojasi lumihiutale-heijastimen, jonka oli piirtänyt Kalervo Suomela. Heijastimia myytiin vuosien aikana yli 100 miljoonaa kappaletta.
Nykyisin heijastimia valmistaa Coreplast Laitila, yli viisi miljoonaa kappaletta vuosittain kymmeniin maihin. Coreplast mainostaa, että heidän Coreflect-heijastimensa ovat noin kaksi kertaa tehokkaampia kuin muut heijastimet.

Heijastin standardisoitiin vuonna 1979, vuonna 1982 tieliikennelakiin tuli jalankulkijan heijastimen käyttösäännös.
Heijastimen hyödyt ovat kiistattomat. Kaukovaloilla heijastimen erottaa 300 metrin päästä, ilman heijastinta liikkuvan näkee noin 100 metrin etäisyydeltä. Lähivaloillakin autoilija näkee heijastinta käyttävän kolme kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta liikkuvan.

Liki puolet suomalaisista käyttää heijastinta. Maailmalla käyttö on harvinaista, vaikka monissa etelän maissa sysipimeää riittää myös kesällä. Heijastimien vientipotentiaali on suuri, mutta suomalaishengenpelastaja joutuu kilpailemaan monien vaatteisiin integroitujen heijastinpintojen tai hihaan iskettävien heijastinpantojen kanssa.
Markkinat eivät koske pelkästään ihmisiä. Moni lemmikkikoiran tai -kissan omistaja haluaa suojella lemmikkiään jonkinlaisella heijastimella tai vilkkuvalolla.

Heijastin on yksi yhdestätoista ehdokkaasta Vuosisadan Liikenneteko -kilpailussa. Voittaja valitaan tänään Helsingissä pidettävässä Auto- ja liikennegaalassa.
Heijastin kilpailee kovassa seurassa: ehdokkaiden joukossa ovat muiden muassa talvirengas, Jos otat, et aja -kampanja, kypäräpakko, Lasten liikennelaulu, turvavyöt ja -istuimet.
Kävi miten kävi, mutta pelkkää paikkaa finaalissa voi pitää jo voittona.