Bitcoin-huuma valtaa sijoittajia

0
Bitcoin-futuurien pörssikauppa on käynnistynyt chicagolaisessa Cboe-pörssissä. Toimitusjohtaja Edward Tilly tunnistaa bitcoiniin liittyvät epäilyt.

Virtuaalivaluutta bitcoin on saanut markkinat villiintymään. Bitcoinin arvonnousu on ollut huikea, kryptovaluutta on vuoden aikana noussut yli 15-kertaiseksi. Jos alkuvuonna olisi ostanut bitcoinia 10 000 eurolla, sijoituksen arvo olisi viime päivien huippuhinnoilla ollut jopa 170 000 euroa.
Bitcoin-huuma palauttaa mieleen 2000-luvun vaihteen it-kuplan ja hieman myöhemmin Suomessa paljon kohua herättäneen Wincapitan. Tunnusmerkit viittaavat sijoituskupliin ja pyramidihuijauksiin.

Bitcoin syntyi vuoden 2009 alussa, kun finanssikriisi runteli maailman arvopaperimarkkinoita ja kansantalouksia. Virtuaalivaluutan kehittäjillä oli tavoitteena luoda keskuspankeista ja valtioista riippumaton kansainvälinen valuutta.
Bitcoineja louhitaan tietokonehalleissa, ja valuutan enimmäismäärä on 21 miljoonaa kolikkoa. Tällä hetkellä näitä virtuaalikolikkoja on jo noin 17 miljoonaa, ja viimeisten louhiminen on entistä vaikeampaa ja hitaampaa.

Erikoista virtuaalivaluutassa on ollut huikea arvonnousu, joka perustuu lähinnä spekulaatioihin. Sen takana ei ole keskuspankkijärjestelmää, valtioita tai muita instituutioita.
Rikastumisen väylä on avautunut nopeille sijoittajille samalla tavalla kuin ketjukirjeissä ja pyramidihuijauksissa. Ensimmäiset tekevät hyvän tilin, jonka myöhään mukaan tulleet maksavat tappioina. Voitto tai tappio selviää vasta, kun kolikot on myyty.
Hintavaihtelut ja myös alueelliset vaihtelut ovat suuria. Erityisen lujasti bitcoiniin uskotaan Etelä-Koreassa, jossa virtuaalikolikoista on maksettu jopa 20 prosenttia enemmän kuin muualla.

Mahdollisuus nopeisiin voittoihin houkuttaa sijoittajia. Se lienee syynä myös bitcoinin rajuun hinnannousuun. Hintakupla voi romahtaa nopeasti, jos suurimmat sijoittajat laittavat kolikkonsa myyntiin.
Bitcoiniin sijoittavan onkin syytä varautua voittojen lisäksi myös raskaisiin tappioihin. Bitcoin-markkina on sinänsä pieni, mutta sen nopea romahdus voisi ravisuttaa myös tavanomaisia osakemarkkinoita.