Brexit-neuvotteluissa päästiin sopuun eron ehdoista – ei kovaa rajaa Irlannin rajalle

0

Britannia ja EU ovat päässeet brexit-neuvotteluissa sopuun eron keskeisistä ehdoista. Tämä avaa tien kauppaneuvotteluiden aloittamiselle.
Neuvotteluita käytiin Britannian ja EU:n välillä läpi yön. Aamulla kello 7 paikallista aikaa EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Britannian pääministeri Theresa May tapasivat Brysselissä ja kertoivat tuloksesta vähän sen jälkeen.
Komissio suosittaa Junckerin mukaan Eurooppa-neuvostolle, että eron ehdoista on saavutettu riittävä edistys ja neuvotteluissa voidaan edetä toiseen vaiheeseen. EU-johtajat ovat koolla ensi viikon lopulla.
Britannian pääministeri May kuvasi sopua hyväksi koko Britannialle.
– Olemme päättäneet järjestelystä, joka on reilu veronmaksajille, May sanoi.
Eron keskeisiä ehtoja, joista päästiin sopuun, olivat taloudelliset vastuut, Irlannin raja sekä kansalaisten oikeudet.
May kertoi aamun tiedotustilaisuudessa, ettei Irlannin rajalle muodostu kovaa rajaa.
Mayn mukaan Britannia ja EU työstävät Irlannille ja EU:lle kauppajärjestelyä, joka olisi hyvä Pohjois-Irlantia silmällä pitäen.
– Jos tämä ei toteudu, katsomme Pohjois-Irlannin erityisiä piirteitä. — Mutta olen vakuuttunut, että tulevissa kauppaneuvotteluissa onnistumme siinä, ettei Pohjois-Irlantiin tule kovaa rajaa, May kertoi.

Summista ei puhuttu

Kansalaisten oikeuksien kannalta vaikea kysymys on ollut se, varmistaako kansalaisten oikeudet viime kädessä EU:n tuomioistuin vai brittituomioistuin. Britannia on vakuuttanut sitkeästi pitkin matkaa, että Britannia säätää lait ja tuomitsee jatkossa itse.
Junckerin mukaan EU-tuomioistuin pysyy toimivaltaisena Britanniassa asuvien EU-kansalaisten osalta, mutta tästä odotetaan vielä lisätietoa. EU:n pääneuvottelijan Michel Barnierin odotetaan kertovan yksityiskohdista myöhemmin.
Ihmisten oikeuksien luvattiin pysyvän ennallaan sen jälkeen kun Britannia on jättänyt EU:n.
Rahan osalta Juncker kiitti Maytä kohteliaisuudesta käydyissä neuvotteluissa, jotka etenivät hänen mukaansa ”rivi riviltä”. Summia tiedotustilaisuudessa ei kuitenkaan kerrottu.

Tusk: Neuvottelut siirtymäajasta alkuun

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk esittää ensi viikolla kokoontuville EU-johtajille, että neuvottelut siirtymäajasta aloitetaan Britannian kanssa.
Aamulla pitämässään tiedotustilaisuudessa Tusk esitti tiukasti, että siirtymäaikana Britannian on kunnioitettava EU:n koko lainsäädäntöä, myös uusia lakeja. Britannian olisi myös osallistuttava kustannuksiin. Päätöksiä Britannian eron jälkeen tekevät Tuskin mukaan kuitenkin vain EU:n 27 maata.
Britannian pääministeri Theresa May on toivonut aiemmin, että siirtymäaika olisi kaksi vuotta, minkä aikana Britannia pysyisi osana EU:n sisämarkkinoita ja tulliliittoa.
Neuvottelut siirtymäajasta voitaisiin aloittaa huippukokouksia johtavan Tuskin mukaan heti.
Tulevan suhteen osalta Tusk on valmis aloittamaan tunnustelut. EU-maat päättäisivät hänen mukaansa neuvottelukannoistaan kauppaneuvotteluihin vasta ensi vuonna, eivät vielä ensi viikon huippukokouksessa. EU kaipaa yhä Britannialta lisätietoa siitä, minkälaisen suhteen se haluaa rakentaa unionin kanssa.
Vaikein osuus neuvotteluissa on puolalaisjohtajan mukaan yhä edessä.
– Me kaikki tiedämme, että ero on vaikeaa, mutta ero ja uuden suhteen luominen on paljon vaikeampaa.
Britannia on lähdössä EU:sta maaliskuussa 2019.

Skotlanti haluaa Pohjois-Irlannin edut myös muille

Skotlannin alueparlamentin pääministeri Nicola Sturgeon pitää brexit-neuvottelujen toiseen vaiheeseen siirtymistä hyvänä asiana. Hän kommentoi asiaa Twitterissä.
Samalla Sturgeon vaatii, että Pohjois-Irlannille tarjolla olevien erikoisjärjestelyjen täytyy olla tarjolla myös muille Yhdistyneen kuningaskunnan osille.
Hän sanoi, ettei toivoisi brexitin toteutuvan, mutta kun näin käy, yhteismarkkinoilla ja tulliunionissa pysyminen olisi järkevää. Pääministeri May on linjannut aiemmin tiukasti, että maa ei aio jäädä EU:n kanssa tulliliittoon tai sisämarkkinoille.
Mayn vähemmistöhallitusta tukevan pohjoisirlantilaisen DUP-puolueen johtaja Arlene Foster sanoi olevansa tyytyväinen brexit-sopimukseen tehtyihin muutoksiin, jotka takasivat, ettei Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille synny uutta rajaa. Hän sanoi kuitenkin, että sovussa oli muutamia kohtia, joita puolue olisi halunnut vielä hioa, mutta aika ei enää riittänyt.
Vielä maanantaina puolue oli sopimusta vastaan, mutta neuvotteli muutoksista suoraan Mayn kanssa. Foster sanoi BBC:n mukaan, että tehdyt muutokset olivat huomattavia.
Irlannin pääministerin Leo Varadkar sanoi aamulla lehdistötilaisuudessaan Brexit-sovusta, että Irlanti saavutti kaiken tavoittelemansa Brexit-neuvottelujen ensimmäisessä vaiheessa. Varadkar kuvaili päivää merkittäväksi Irlannille.

https://twitter.com/NicolaSturgeon
http://www.bbc.com/news/live/uk-politics-42276855

STT

Kuvat:

Jätä kommentti

Ole ensimmäinen kommentoija

wpDiscuz