Egypti toivoo turismin nousua

0

PÄIVI ARVONEN. Egyptillä ei mene hyvin. Suunta on ollut alaspäin jo tammikuun 2011 vallankumouksesta lähtien lähes kaikilla mahdollisilla mittareilla mitattuna.
Egyptin ihmisoikeustilanne herättää vuosi vuodelta yhä suurempaa huolta niin kansainvälisten toimijoiden kuin egyptiläisaktivistienkin keskuudessa. Ahtaalla eivät ole enää vain ihmisoikeusaktivistit vaan myös esimerkiksi naisten paremman yhteiskunnallisen aseman ja osallistumisen puolesta kampanjoivat järjestötyöntekijät.
Kansalaisjärjestöjen toimintaa on rajoitettu viime vuosina monin tavoin, ja erityisesti suurennuslasin alla ovat olleet ulkomaista rahoitusta saaneet ja saavat kansalaisjärjestöt.

Myös Egyptin taloudelle kuuluu huonoa. Viimeisin hyvä talousuutinen Egyptistä oli Kansainvälisen valuuttarahaston Egyptille vuosi sitten myöntämä 12 miljardin dollarin kolmevuotinen tukipaketti. Tuen tarve olisi suurempi, ja tukipaketin ehdot ovat kovat. Ehtoihin kuuluu muun muassa valtion hintatuen lakkauttaminen. Bensiinin hintaa Egypti on jo nostanut, ja sähkön hinnan on tarkoitus nousta kansainväliselle tasolle muutamassa vuodessa.
Hintatukien poistuminen on katastrofi valtaosalle egyptiläisistä, joiden käytettävissä olevat varat ovat riittäneet juuri ja juuri välttämättömiin peruselintarvikkeisiin.
Turismi oli vielä vuonna 2010 yksi Egyptin valtion tärkeimmistä tulonlähteistä. Vuosi 2010 oli Egyptin matkailun ennätysvuosi. Vallankumous kuohui lähinnä pääkaupungissa Kairossa, mutta autioitti myös rauhallisina alueina pysyneet turistikohteet satojen kilometrien päässä Kairosta Punaisenmeren rannalla.
Kaksi vuotta sitten oli nähtävillä selkeä kasvu talveksi varattujen matkojen myynnissä, mutta lokakuun lopussa vuonna 2015 Sharm El Sheikhistä Pietariin matkanneen venäläiskoneen räjähdyksen jälkeen matkailussa elettiin jälleen synkkääkin synkempiä aikoja. Räjähdyksestä otti vastuun Isis kuukausia tapahtuneen jälkeen.

Tänä vuonna toiveet turismin elpymisestä ovat jälleen olleet korkealla. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla Egyptissä vieraili 3,5 miljoonaa matkailijaa, mikä on 1,2 miljoonaa enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Vuonna 2016 matkailijoita oli vain 4,8 miljoonaa.
Matkailun kasvuun uskoo myös erityisesti kansainvälinen Hilton-ketju, joka on julkaissut suunnitelmansa rakentaa Egyptiin 13 uutta hotellia seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tällä hetkellä Egyptissä toimii 17 Hilton-ketjun hotellia.
Egyptillä on monia matkailun valttikortteja kuten ainutlaatuiset historiakohteet sekä Punaisenmeren korallit kaloineen. Viimeaikaiset terrori-iskut Euroopassa saattavat olla Egyptille eduksi. Turun tapauksen jälkeen yhä useammalle kirkastunee, että mitä vain voi sattua missä vain. Egyptissä liikenne on paikallisille ja ulkomaalaisille paljon isompi uhka kuin terrorismi.
Marraskuinen terrori-isku moskeijaan Pohjois-Siinailla järkytti egyptiläisiä, mutta ei horjuta uskoa turismin nousuun, koska isku tapahtui levottomalla Pohjois-Siinain alueella, jossa on käytännössä vallinnut lähes sotatila jo vuosia. Etelä-Siinain lomakohteiden turvallisuuteen isku ei vaikuta – myöskään ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan.

Kirjoittaja on teologian maisteri ja toimittaja.