Finnwatch: Verosuunnittelun äärimuotoja karsittava rankaisemalla palveluntarjoajia

0

Veronkierron avustaminen pitäisi kieltää ja siitä pitäisi asettaa rangaistus, ehdottaa kansalaisjärjestö Finnwatch keskiviikkona julkaistussa raportissa. Kansalaisjärjestön mukaan Suomessa on lukuisia verosuunnittelua tarjoavia toimijoita, joista osa liikkuu kaltevalla pinnalla.
Verovälttelyn arkkitehdit -raportin mukaan osa Suomessa toimivista verosuunnittelua tarjoavista yrityksistä on avustanut järjestelyjä, joita on katsottu Suomen tuomioistuimissa veronkierroksi.
– Tämä toiminta (avustaminen veronkierrossa) on Suomessa täysin laillista eli sääntelyssä on puutteita, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.
Paitsi että lainsäädännössä on Vartialan mukaan puutteita, pitää hän alan yritysvastuuta kehittymättömänä. Finnwatchille vastanneista yrityksistä moni korosti noudattavansa lain kirjainta.
– Se on vähän tyhjä argumentti sanoa, että lainsäädännön mukaan mennään, kun veronkierrossa avustaminen ei ole millään tavalla laitonta.
Yritysvastuuta penätessään Vartiala nostaa tikun nokkaan myös aggressiivisen verosuunnittelun. Aggressiivisessa verosuunnittelussa lainsäädännöstä etsitään katvealueita veroseuraamusten minimoimiseksi.
– Se ei ole yhteiskunnallisesti hyväksyttävää, vaikka se olisikin laillista.
Finnwatchin selvityksen mukaan Suomi menettää aggressiivisen verosuunnittelun takia yhteisöverotuloja 430-1 400 miljoonaa euroa.
Kansalaisjärjestö kuitenkin korostaa, että suuri osa yritysten tarjoamista palveluista on verovelvoitteiden asianmukaiseen hoitamiseen ja neuvontaan liittyviä palveluita.
Finnwatch tavoitteli raporttiaan varten tietoja yli 80 yritykseltä, mutta vain murto-osalta saatiin vastaus.

Oikeuden päätöksiin läpinäkyvyyttä

Finnwatchin raportti linjaa, että myös oikeuden päätösten avoimuutta pitää kehittää. Nykyisellään moraalittomia palveluntarjoajia on Finnwatchin mukaan Suomessa lähes mahdoton yksilöidä, sillä oikeuden päätökset eivät yritysten nimien osalta ole julkisia.
– Tämä meidän käytäntömme on itse asiassa aika poikkeuksellinen, että Suomessa yritysten nimet salataan verotusta koskevista hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden päätöksistä, Vartiala sanoo.
Veronkiertoa on vastikään tarkasteltu myös EU:n tasolla. Panaman papereiden myötä perustettu Euroopan parlamentin PANA-komitea on esittänyt, että esimerkiksi tilintarkastustoiminta ja verosuunnittelu eriytettäisiin siten, että samat yritykset eivät voisi tarjota molempia palveluja.

STT

Kuvat: