Joulu – oma juhla

0

LIISA WRIGHT. Moni käy joulukirkossa; useimmille se onkin se ainoa kerta vuodessa. Monen joulunviettoon kuuluvat virret ja hengelliset joululaulut. Ilmeisesti nämä ovat kuitenkin aivan samanarvoisia elementtejä joulutunnelman luomisessa kuin vaikka joulukuusi, ilman uskonnollista merkitystä.
Joulu on kristikunnan suurin juhla, mutta sen uskonnollisuus on totta ja aitoa vain pienelle osalle kansaa. Suurelle osalle joulu on tärkeä yhdessä olon, levon ja talven taittumisen juhla.
Entisaikaan pysyttiin synnyinpaikkakunnalla ja -kodissa, muuttoliike oli vähäistä. Ison perheen ja suvunkin oli luontevaa juhlia yhdessä. Nykyään suvut ja perheet asuvat hajallaan. Asunnot eivät yleensä ole niin isoja, että kaikki mahtuisivat yhteen juhlapaikkaan. Joulu on yksityistynyt.
Yksi syy joulunviettoon liittyvään stressiin syntyy tasapainoilusta yritettäessä miellyttää koko sukua ja ottaa kaikkien toiveet huomioon juhlapaikan valinnassa. Uusioperheiden yleistyminenkin tuo omia hankaluuksiaan. Pyhien vietto pitää hajauttaa eri paikkoihin.
Suuri juhla aiheuttaa monille stressiä ja uupumusta. Pitää suorittaa. Onneksi edes Martat ovat levittäneet jo vuosia sanaa, ettei komeroa ole pakko siivota, jos ei aio viettää juhlaansa siellä. Ja silti moni väsyttää itsensä suursiivouksessa. Liian monella odotukset ja itselle asetetut vaatimukset on ruuvattu turhan korkealle.

Nykyään moni viettää joulun poissa kotoa. Isoja mökkejä varataan, jotta pyhiä voi viettää isommalla porukalla. Ja päästään pois kaupungin harmaudesta. Monet lähtevät pakoon joulua ja Suomen säätä ulkomaille asti.
Viime vuosina on huomattu hyvä markkinarako ja alettu myydä valmisjouluja. Maatilat tarjoavat hyvinkin romanttiset, vanhanaikaiset puitteet kiireisille lapsiperheille ja yksinäisille hienon mahdollisuuden viettää juhlaa muiden seurassa. Ohjelmatarjonta on runsasta, yleensä luontoon ja yhdessä tekemiseen liittyvää.
Myös hotellit tarjoavat joulupaketteja. Ihmisiä viehättää ennen kaikkea valmiiseen pöytään istumisen ja täydellisen levon ja kiireettömyyden mahdollisuus. Kylpylöissä voi samalla kuntoillakin.
Suomalaiset ovat risteilykansaa, ja myös joulunvietto laivalla on suosittua. Voi valita pelkän päivän risteilyn ja nauttia vain laivan ohjelmasta. Joulumatkaa voi pidentää ja käydä maissa virkistäytymässä ja vaikka paikallisilla joulumarkkinoilla. Kohteina on Ruotsin ja Viron lisäksi myös Latvia ja Saksa sekä Pietari. Muutamia viikon tai kahden loistoristeilyjä kaukokohteisiin tarjotaan myös joulun yli.

Joulu on vuoden suurin juhla, josta kukin nauttikoon omalla tavallaan. Hyvän olon luominen rakkailleen, itselleen, läheisilleen ja mahdollisuuksien mukaan myös vieraille on riittävän vakaa perusta oikean joulun tunnelmalle.
Ei tarvitse osata taiteilla hienoa piparkakkutaloa ollakseen hyvä äiti jouluna. Tai onnistua kaikissa isotöisissä herkuissa ollakseen erinomainen puoliso. Voi jopa jättää sen komeron siivoamatta ja helpottaa muissakin valmisteluissa. Voi olla ja nauttia, antaa huomiota ja lämpöään. Nauttia joulusta.

Kirjoittaja on halikkolainen aikuiskouluttaja.