Kaupunginvaltuutettu Aro: Poliisihallitus selvittää itsenäisyyspäivän lastentapahtuman siirtämisen Helsingissä

3

Poliisihallitus aloittaa selvityksen itsenäisyyspäivän lastentapahtuman siirtämistä koskeneesta päätöksestä. Päätöksen laillisuutta pyysi selvittämään Feministisen puolueen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Katju Aro.
Helsingissä Töölöntorille itsenäisyyspäiväksi suunniteltu lastentapahtuma joutui siirtymään, koska torille oli aiemmin ilmoitettu äärijärjestöjen 612-mielenosoitus.
– Pormestari Jan Vapaavuori kehotti luottamaan poliisin ratkaisuun asiassa. Poliisin linjaus ei kuitenkaan minun tulkintani mukaan ollut lain hengen mukainen. Siksi pyysin poliisilta selvityksen asiasta. Arvostan sitä, että sain vastauksen nopeasti ja että päätöksen laillisuus halutaan selvittää, Aro sanoo tiedotteessa.
Aron mukaan asialla on merkitystä tilanteessa, jossa äärioikeiston mielenosoitukset ovat lisääntyneet Euroopassa ja Yhdysvalloissa.
– Kaupunkitilaa vallataan Helsingissäkin tavalla, joka estää muita käyttämästä sitä, puolue katsoo.
Puolue toivoo laillisuusselvityksen tarkentavan kokoontumislain tulkintaa ja nostavan esiin lainsäädännön puutteet.
Aro kaipaa selvitystä myös siitä, painostiko poliisi Helsingin Tukkutoria purkamaan lastentapahtuman kanssa tehdyn sopimuksen.

Helsingin poliisilta pyydetty selvitys

Poliisihallitus kertoo STT:lle aloittaneensa laillisuusvalvontaselvityksen. Poliisihallitus on lähettänyt Helsingin poliisilaitokselle asiasta selvitys- ja lausuntopyynnön.
– Helsingin poliisilaitosta pyydetään hankkimaan asiasta toimineilta virkamiehiltä selvitys toiminnastaan ja niiden perusteista, minkä lisäksi poliisilaitosta pyydetään antamaan menettelyn asianmukaisuudesta oma lausuntonsa, kertoo poliisiylitarkastaja Pekka-Matias Väisänen sähköpostitse.
Poliisihallitus ottaa ratkaisussaan kantaa siihen, onko Helsingin poliisilaitoksen menettely ollut virheellistä vai ei.
– Jos menettely todetaan virheelliseksi, Poliisihallitus voi kiinnittää poliisilaitoksen huomiota havaitsemaansa epäkohtaan tai vakavammissa tapauksissa antaa huomautuksen menettelyn virheellisyydestä, Väisänen kertoo.
Laillisuusvalvonta-asioiden keskimääräinen käsittelyaika on kuusi kuukautta.

STT

Kuvat:

keijo.k

Miksi Suomessa joka tasolla tehtävät päätökset on aina kuin pakosta sössittävä ?

Lautamies

Itsenäisyyspäivän lastentapahtuma ja itsenäisyyspäivän mielenosoitus ovat ajatukseltaan aika kaukana toisistaan. Mielenosoittajat olivat ilmoittaneet aikaisemmin tapahtumasta, joten poliisi teki ratkaisun siltä pohjalta. Muutenkin ratkaisu oli perusteltu, sillä lastentapahtuma oli ihan viisasta siirtää pois äärimielipiteitä esittävän joukon vaikutuspiiristä. Hyvä päätös.

MDI

Nythän jo tiedetään, että ”lastentapahtuma” oli järjestetty vain tarkoituksenaan estää 612-tapahtuma. Tiedetään myös kuinka halpaan niin media kuin päättäjätkin menivät, silkkaan anarkistivedätykseen. Eipä ole uutisointien oikaisuja näkynyt.
PS: En ottanut osaa kumpaankaan mielenosoitukseen.