Kun 81-vuotias Eira Laine lähti kohti lapsuudenkotiaan, rollaattorikin unohtui matkasta – eksymiset huolettavat muistisairaiden läheisiä

0
Hoitajana työskentelevä tytär Pirjo Majanoja ja äiti Eira Laine ovat viettäneet loppukesästä lähtien yhteistä arkea Kuusjoen Kotisatamassa.

”Salon Kiikalassa keskiviikkona kadonneeksi ilmoitettu Eira Laine on löytynyt. Laine löytyi noin 1,5 kilometrin päästä kotoaan metsän hakkuuaukealta. Poliisikoira Pedro löysi Laineen makaamasta liikkumattomana, ja hänet toimitettiin sairaalaan samaan hoitoa.”

Näin uutisoi Salon Seudun Sanomat viime kesäkuun 16. päivänä. 81-vuotias Eira Laine oli lähtenyt kotoaan kesäkuisena tiistai-iltana, ja hänet löydettiin vajaa vuorokausi myöhemmin keskiviikkoiltana.

Tytär Pirjo Majanoja muistaa kesäiset tapahtumat hyvin, mutta Eira Laineella itsellään ei ole mielikuvaa kävelystä, joka päättyi puskan alle metsään. Laine oli eksynyt matkalla kohti  lapsuudenkotiaan. Niin päättäväisesti hän lähti matkaan, että normaalisti tuiki tarpeellinen rollaattorikin jäi kotiin.

Laine sairastaa Alzheimerin tautia, joka on Suomen yleisin muistisairaus. Noin 80 000 suomalaista sairastaa sitä.

Muistisairaiden henkilöiden eksyminen ei ole tavatonta.

– Kotona asutaan yhä pidempään, ja kotoa muutetaan pois yhä huonokuntoisempana. Monesti hoitopaikka järjestyy vasta sitten, kun jotain sattuu, sanoo projektikoordinaattori Mailis Heiskanen Muistiliitosta.

Muistiliitto on muistisairaiden sekä heidän läheistensä edunvalvontajärjestö. Heiskanen kertoo, että yhtenä omaishoitajien huolenaiheena on muistisairaan mahdollinen eksyminen. Uusi teknologia on tuonut viime vuosina helpotusta tilanteeseen.

– Uudet palvelut, kulunvalvonta ja paikannusteknologia tuovat turvaa. Omaishoitajat kyselevät näiden apuvälineiden perään.

Miten Eira Laineen arki muuttui kesän tapahtumien jälkeen? Lue lisää 22.12. Salon Seudun Sanomista