Lumisade taittoi puita sähkölinjojen päälle – pahimmillaan katkot voivat kestää päiviä

0

Raskas lumi on taittanut puita sähköjohtojen päälle eri puolilla sisämaata. Tilanne on Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan pahin Pohjois-Karjalan Sähkön alueella, jossa vailla sähköä oli aamulla yli 11 000 asiakasta. Kartalla on kaikkiaan yli 12 000 sähkötöntä asiakasta 34 kunnan ja 5 viiden sähköjakeluyhtiön alueella.
Pohjois-Karjalan Sähkön käyttöpalveluvastaava Matti Pesonen kertoo STT:lle, että tilanne paheni viime yön aikana. Lämpenevä keli teki lumet entistä raskaammiksi.
– Vikoja on nyt niin iso määrä, että sähköttömyys voi pisimmillään kestää joillakin alueilla vuorokausia, Pesonen sanoi.
Laajimmat katkot ovat Pesosen mukaan Joensuun ympäristössä ja jakelualueen itäosassa, käytännössä Tuupovaaran ja Ilomantsin suunnalla. Enossa katkot koskivat lähes 2 000 asiakasta.
Säätiedotuksen mukaan ensi yöksi on luvassa lisää märkää lunta, mikä voi pahentaa tilannetta entisestään. Huomenna päivällä on toivoa parista plus-asteesta ja vesisateesta, mikä voi pudottaa lumia puista. Tässä vaiheessa on kuitenkin liian varhaista ennakoida, riittääkö vesisade ja lämpötila, Pesonen totesi.
– Lumi painaa puita, eivätkä lumet ole päässeet missään vaiheessa tippumaan. Kaikki lumi mikä tulee, muuttuu raskaammaksi ja tahtoo vikoja aiheuttaa, Pesonen kertoi.
Yhtiöllä on korjaustöissä noin 150 henkeä ja kaksi helikopteria kartoittamassa vikapaikkoja. Käytössä on myös sahauskopteri, jos vain säät sallivat lentämisen. Apuvoimia on kutsuttu muualtakin maasta.
Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kerrottiin, ettei toistaiseksi ole ollut tarvetta erityistoimiin tai evakuointeihin. Maatiloilla on yleensä varavoimaa ja harvaan asutuilla alueilla asuvilla on taloissaan varaavat tulisijat.
Myös monelta Savon Voiman asiakkaalta ovat sähköt poikki. Yhtiön häiriökartan mukaan jakelualueella on tällä hetkellä yli 2 600 sähkötöntä asiakasta. Enimmillään sähköt ovat olleet poikki noin 4 000:lta asiakkaalta. Vikojen korjaaminen on runsaan lumen takia hankalaa.
– Paikoin noin 60 senttimetrin paksuinen pehmeä lumikerros tekee maastossa liikkumisesta hankalaa ja hidastaa omalta osaltaan viankorjausta, yhtiö kertoo verkkosivuillaan.

http://www.xn--shkkatkokartta-5hb40a.fi/#/nyt
https://hairioinfo.savonvoima.fi/
https://www.savonvoima.fi/uutiset/2017/joulukuu/tykkylumen-aiheuttamat-vikatilanteet-sahkonjakelussa-jatkuvat/

STT

Kuvat: