Myös Yhdysvalloissa vahva pörssivuosi – Dow Jones nousi 25 prosenttia

0

Myös Yhdysvalloissa nähtiin tänä vuonna vahva pörssivuosi, kun New Yorkin pörssin keskeiset kurssi-indeksit nousivat vuoden mittaan rapsakasti.
Dow Jones -indeksi päätyi vuoden viimeisenä pörssipäivänä perjantaina 24 719 pisteeseen, mikä oli 25 prosenttia vuoden lähtötasoa korkeammalla.
Dow Jones ylsi tänä vuonna uuteen ennätyslukemaan peräti 71 kertaa, mikä on suurin lukema indeksin vuonna 1896 alkaneessa historiassa.
Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi nousi tänä vuonna reilut 28 prosenttia. Sen päätöslukema oli perjantaina 6 903.
S&P 500 -indeksi nousi vuoden mittaan 19,4 prosenttia 2 674 pisteeseen.
Wall Streetin analyytikot arvioivat, että myönteinen pörssivire jatkuu myös ensi vuonna. Pörssikursseja siivittävät erityisesti presidentti Donald Trumpin veronkevennyslait, jotka tuovat huomattavia verohelpotuksia yrityksille. Myös maailmantalouden hyvän yleisvireen arvioidaan tukevan osakekurssien myönteistä kehitystä.
Aivan kuluneen vuoden tasolle ei ensi vuonna analyytikoiden mukaan kuitenkaan päästä. Markkinoiden ailahtelevuus lisääntyy samalla kun tuotot pienenevät.
– Vuodesta 2018 tulee varmaankin hyvä vuosi, mutta ei loistava vuosi. Se voi vaatia vähän kovempaa kanttia, CFRA Research -yhtiön pääsijoitusstrategikko Sam Stovall sanoi.

Myös Aasia hyvässä vireessä

New Yorkin pörssien ohella osakekurssit nousivat tänä vuonna ripeästi myös Aasian suurimmissa pörsseissä. Hongkongissa kurssit nousivat yli kolmanneksella, ja Tokiossakin nähtiin lähes 20 prosentin nousu.
Euroopassa indeksit nousivat maltillisemmin. Esimerkiksi Lontoon pörssin FTSE-indeksi nousi tänä vuonna vain 7,6 prosenttia. Helsingin pörssin yleisindeksi nousi vuoden aikana runsaat 6 prosenttia.
Yhdysvaltain talouden keskeiset mittarit ovat olleet viime aikoina hyvässä vireessä, ja esimerkiksi työttömyysaste putosi marraskuussa alimmilleen 17 vuoteen.
Trumpin veroleikkausten on arvioitu pidentävän myönteistä talousvirettä parilla vuodella.
Huolena talouden horisontissa häämöttävät keskuspankki Fedin mahdolliset koronnostot, jos matalana pysynyt inflaatio kiihtyy veronleikkausten ja talouskasvun myötä. Myös Kiinan talouden yskähtely ja Pohjois-Korean ohjusuhittelu huolettavat analyytikoita.

– – – – –

Korjattu kello 11.55: Dow Jones ylsi tänä, ei viime vuonna uuteen ennätyslukemaan peräti 71 kertaa.

STT

Kuvat: