”Olisit hyvä äiti, lähdetäänkö tekemään lapsia?” – Harva mies käyttää sanaa vauvakuume, vaikka halu tulla isäksi olisi vimmainen

2

Vauvakuume ei katso sukupuolta. Isyystutkija Johanna Mykkänen Jyväskylän yliopistosta kertoo, että vaikka sanavalinta on eri, tunne voi olla samankaltainen kuin lasta toivovilla naisilla.
– Hurjan harva käyttää sanaa vauvakuume, vaikka halu tulla isäksi voi olla vimmainen, hän kuvailee.
Eräs tutkimushaastateltava kertoi Mykkäselle päättäneensä erota naisesta, joka ei halunnut lasta. Sitten mies otti asiakseen aktiivisesti etsiä äitiehdokasta.
– Hänen iskurepliikkejään olivat kuulemma ”Kuuletko, kuinka biologinen kelloni tikittää?” ja ”Olisit hyvä äiti, lähdetäänkö tekemään lapsia?”. Puolessa vuodessa löytyi kumppani, joka tuli muutaman kuukauden seurustelun jälkeen raskaaksi, Mykkänen sanoo.
Eniten Mykkäsen tutkimia miehiä on pohdituttanut oma valmius isäksi. Monet ovat tietoisia siitä, miten asioiden ”pitäisi olla” ennen lapsen syntymää.
– Sopiva kumppani ja parisuhde kunnossa, opinnot vähintään loppusuoralla tai mieluusti vakituisesti työelämässä, talo ja henkinen tasapaino, Mykkänen luettelee.

Vauvakuume ei ole vaisto

Vauvakuumeilmiötä tutkinut perhesosiologi Anna Rotkirch Väestöliitosta hakee selitystä vauvakuumeen synnylle modernista maailmasta. Menneinä aikoina oli tavallista, että parikymppinen nainen oli toistuvasti raskaana tai imetti. Nyt ehkäisyvälineet ja muut yhteiskunnan muutokset ovat viivästyttäneet lasten hankintaa.
Rotkirch korostaa, ettei vauvakuume ole pelkästään kulttuurinen vaan myös hormonaalinen ja ruumiillinen kokemus. Vaistosta ei ole kyse, minkä vuoksi kuumetta on turha jäädä odottamaan, jos aikoo hankkia lapsia.
Oman lapsen halu ei myöskään tarkoita sitä, että jokainen vastaantuleva pienokainen kiinnostaa. Rotkirch huomauttaa, että tutkimusten mukaan hoivavietti ja vauvakuume ovat kaksi eri asiaa.

STT

Kuvat:

Jarmo

No enpä ole yhdeltäkään mieheltä kuullut, että olisi vimmainen halu isäksi. Eiköhän siihen vaan ajauduta tavalla tai toisella. Sanotaan muijalle Ok. Naisella saattaa olla vauvakuume, miestä vaan haluttaa.

JeeJee

Jarmo taitaa olla vahinko isä itse ilmeisesti sitten.
Itsellä ainakin oli selkeä halua tähän rooliin ja onneksi siihen sain mahdollisuuden.