Sheena-collie ei paukkuja pelkää

1
Toiset koirarodut ovat herkempiä paukuille, mutta Sheena-collie ei pelkää, vaikka sen emännän mukaan colliet ovat yleensä arkoja. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Koirat voivat reagoida hyvin eri tavoin voimakkaisiin ääniin, kuten vuodenvaihteen ilotulitukseen. Salon Pahkavuoressa asuva Sheena-collie ei emäntänsä Soile Enbergin mukaan ole arka, mikä on hänen mukaansa rodulle epätyypillistä.
– Se ei ole koskaan pelännyt mitään, Enberg sanoo.
Hän ei tosin altista koiraansa turhaan rakettien räiskeelle, vaan käy lenkillä hyvissä ajoin ja on sen jälkeen koiransa kanssa kotona. Säleverhot ovat kiinni ja telkkari auki.
Eläinlääkäri Pirkko Hämeenoja Eläinklinikka EHYT Oy:stä Halikosta sanoo, että koiraroduilla on eroja. Äänipelkoa on tutkittu ja sen mukaan esimerkiksi paimenkoirat ovat yleensä herkempiä kuin metsästyskoirat.
Hämeenoja on vastaanotoilla valistanut koiranomistajia äänipelosta. Lievimmissä tapauksissa paukkuarkuudesta selvitään kotikonstein, mutta koiria voidaan myös auttaa reseptilääkkeellä.

Leila Mäkelä

Aika mukava juttu tässä nyt. Ja mitä enemmin varteen otettavakin, ottaen huomioon koirien kuulon herkkyys ihmisen kuuloon verrattuna, ettei kannata lähteä enempiä ajattelematta seurailemaan paukkuja sen enempää. Yksi mistä kannattaisi mainita erikseenkin, on koirakaverin, ja miksei kissan ulkoiluttamisessa, että sen taluttimen lenkku olisi vaikka ensin ranteen ympäri, ja sitten kämmenessä niinkuin muutoinkin. Sekin on parempi, että isokokoinen voi vetää kaverinsa polvilleen, mutta ei se siitä kauhun sekaisin tuntein vietä loppu elämäänsä metsissä vettä, ja pieneläimiä ravinnokseen etsien, tai joudu ilveksen raatelemaksi sitten. Täytyy huolehtia lemmikistään, – ei koolla väliä. Taas vieraamman ihmisen on melko mahdotonta saada kiinni paniikissa karkuun lähtenyttä… Lue lisää »