Tämä kolumni on pelkkää kosmetiikkaa

0
”Iivo Niskasen kuokka kunnon testiin.” Kannattaako kuokalta testata kuntoa vai satsata resurssit johonkin muuhun? (Kuva: Lehtikuva/Martti Kainulainen)

Luin sanomalehtiä. Urheilutoimittamisessa pystyy hyödyntämään monimerkityksistä suomen kieltä. Pohdin nyt lehtitekstissä esiintyneiden esimerkkien kautta syvällisesti termejä, joiden merkityksiä harvemmin fundeerataan.

Halli räjähti ensimmäistä kertaa Kärppien siirryttyä
johtoon. Olisiko hallin turvallisuusjärjestelyjä syytä miettiä tai edes estää Kärppiä koskemasta johtoihin?

Matti Heikkinen sijoittui maalissa 14:nneksi. Entä liisterissä?

Nurmon Jymyllä kyyti on ollut kylmää. Olisikohan liigatulokkaan bussissa korjattavaa?

Santeri Aaltonen palaa tolppien väliin. Ovatko sammutusyksiköt valmiina? Vielä suurempi valmius pitää olla silloin, kun joku urheilija on liekeissä. Tai palaa maalin suulle.

”Olen aina rakastanut ajaa Suomen lipun alla.” Monessako kilpailussa Valtteri Bottas oikeasti ajaa Suomen lipun alla saati päällä? KHL-liigan olympiasoppa kiehuu. Näyttäkää minulle se liigan miljardööri, joka keittelee olympialaisten keittoa.

Suomi prässäsi syvälle vetäytynyttä Israelia. Kannattaako jalkapallo-ottelussa minkään joukkueen mennä syvälle kentän alle?

HIFK purki kiekon väljemmille vesille. Kaksi asiaa: 1) kannattaako toimiva kiekko turhaan purkaa osiin? 2) vaikka jäähallin jäälläkin voi joskus olla ylimääräistä vettä, onko se sen väljempää vaikkapa keskialueella kuin oman maalin edustalla?

Tähtipelaaja. Miten niin tähtipelaaja? Onko hänen varusteisiinsa ripustettu vaikkapa joulutähti?

HPK:n pelaaja ampui kiekon sota-alueelta verkkoon. Olenko missannut jonkun uutisen, jossa kerrottiin kiekkoja aseena käytettävän sodan alkaneen?

Formuloiden vapaat harjoitukset alkavat perjantaina kello 15. Tokkopa nuo erityisen vapaat ovat. Eipä taitaisi vuosimallin 2004 Nissan Almeralla saada lupaa mennä radalle tuohon aikaan.

Ässäsyöttö. Jos joku lentopalloilija tai tenniksenpelaaja pystyy tekemään S-kirjaimen kaarien lailla etenevän syötön, arvostan. Yksi harvoista kirjaimellisista ässäsyöttäjistä on LP Viestin Pilvi Kettunen, joka saa jokaisesta vastustajajoukkueen kenttäpuoliskolle jäävästä syötöstä sponsoriltaan Ässä-arvan.

Nyrkkeilijä löi oikealla suoralla vastustajaa leukaan. Väärälläkö pitäisi?

Ottelun loppu oli pelkkää kosmetiikkaa. Tuskinpa oli lainkaan sitä.Kouvot juotti Korihaille karvasta kalkkia. Tuskinpa juotti.

Pronssi on voitettu mitali, hopea hävitty. Näinköhän, jos hopeamitalisti voittaa pronssimitalistin vaikkapa sekunnin kymmenyksen erolla?

Joukkue pisti pillit pussiin. Eiköhän se ole yleensä tuomarin homma. Toisaalta tämä on parempi muoto kuin yhden lehden ”pillut pussiin” -lipsahdus.

4×10 kilometrin viesti. Ei ihme, että Kansainvälinen Hiihtoliitto lyhentää tätä ensi vuodeksi. Miettikää nyt sitä paperin määrää, mitä 40 kilometrin pituiseen viestiin tarvitaan.

Ehkä tämäkin teksti oli pelkkää kosmetiikkaa oikeiden uutisten lomassa
tai arjessa.