Vaaleja ei viedä vielä verkkoon

0
Nettiäänestyksen riskejä ovat vaalituloksen manipulointi ja palvelunestohyökkäykset.

Oikeusministeriön työryhmän mielestä nettiäänestystä ei pidä ottaa käyttöön yleisissä vaaleissa. Sen riskit arvioidaan vielä hyötyjä suuremmiksi.
Nettiäänestys on toteutettavissa teknisesti, mutta teknologia ei ole vielä riittävän hyvällä tasolla, sanoo työryhmä. Yksi kysymys on, miten äänestäjä voi varmentaa äänensä siirtymisen järjestelmässä niin, että vaalisalaisuus varmasti säilyy.
Selvityksessä riskeinä pidetään myös mahdollisuutta manipuloida vaalitulosta tai häiritä vaalin toimittamista palvelunestohyökkäyksillä.
Riskit ovat samoja kuin kaikessa verkossa tapahtuvassa toiminnassa. Tänä vuonna Suomessa on uutisoitu palvelunestohyökkäyksistä muun muassa Suomen Pankkiin ja Kelaan.

Nettiäänestämisen toivotaan helppoudellaan kohentavan laskevaa äänestysintoa. Oikeusministeriön työryhmä ei kuitenkaan usko, että uudistus vaikuttaisi siihen. Näkemystä tukevat tutkimustulokset nettiäänestystä käyttäneistä maista.
Nettiäänestyksestä olisi toki myös hyötyä. Se tekisi äänestämisestä entistä tasa-arvoisempaa helpottaessaan niiden elämää, joiden on vaikea päästä äänestyspaikalle. Nykyään tähän ovat apuna laitos- ja kotiäänestys.

Ennen nettiäänestysmahdollisuuden selvittämistä Suomessa on kokeiltu sähköistä äänestämistä.
Vuoden 2008 kuntavaaleissa kolmella paikkakunnalla äänestäjillä oli mahdollisuus käyttää äänestyskonetta ennakkoäänestyksessä ja varsinaisena vaalipäivänä. Ääniä katosi, ja korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä vaaleja järjestettiin uudestaan.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) yhtyi ministeriönsä työryhmän näkemykseen. Hänestäkään nettiäänestyksen turvallisuus ei ole riittävä.
Kansalaisten on voitava luottaa täysin siihen, että vaalit toimitetaan laillisesti, täsmällisesti ja ilman epäilystä, että joku on peukaloinut tulosta. Nykyjärjestelmä toimii hyvin, eikä Suomessa puhuta vaalien yhteydessä vilpistä.
Suurta osa julkisista ja kaupallisista palveluista voi käyttää tietokoneella tai älypuhelimella. Pahvikortti, lyijykynä ja äänestyskoppi säilyvät varmasti vielä pitkään, mutta työtä luotettavan nettiäänestyksen eteen on jatkettava.