Ysärilapsi tutkii viimeistä yhtenäisen populaarikulttuurin vuosikymmentä

0
1990-luvulla luettiin Suosikkia. Historiantutkija Essi Huuhka kertoo olleensa tyttöbändi Spice Girlsin ja Back Street Boysin fani.

 

1990-lukuun liittyvä nostalgia kolahtaa erityisesti niihin, jotka elivät silloin lapsuuttaan tai nuoruuttaan. Sen tietää salolaislähtöinen historiantutkija Essi Huuhka, joka on itse syntynyt vuonna 1987 ja ryhtynyt aikuisiällä harrastamaan lapsuutensa vuosikymmentä eli ysäriä.

Essi Huuhka ja joensuulainen kulttuurin- ja sukupuolentutkija Aino Tormulainen ovat kirjoittaneet Ysärikirjan, johon he ovat pyrkineet tiivistämään yhdeksänkymmentäluvun olemuksen.

– Muistelu ja nostalgisointi ovat muodissa, koska tämän hetken maailma on niin epävarma ja muuttuva. Halutaan muistella vanhaa hyvää aikaa, ja 90-luku oli viimeinen vuosikymmen, jolloin populaarikulttuuri oli vielä yhtenäistä. Melkein kaikki nuoret katsoivat koulun jälkeen Jyrkiä ja kuuntelivat Radiomafiaa. Syntyi yhteisiä kokemuksia, Huuhka kiteyttää.

– Tarkoituksemme oli kirjoittaa paitsi nostalgiakirja myös tietokirja, Huuhka kuvailee. Hän toteaa monen ajattelevan, että 90-luvulla oli vain lama.

– Mutta silloin oli paljon muutakin. 90-luku oli valtavien muutosten aikaa, Huuhka muistuttaa.

Essi Huuhka itse kävi 90-luvulla Sirkkulan ala-astetta Salossa. Salon lukiosta ylioppilaaksi kirjoitettuaan hän aloitti historian opiskelun Turun yliopistossa. Vuonna 2012 Huuhka alkoi pitää netissä ysäriaiheista blogia nimeltä Nuoruusdisko, jonka pariin hakeutui vähitellen yhä enemmän 90-luvun muistelijoita. Samana vuonna Suomessa alkoi ysäribuumi, joka jyllää edelleen.

Buumi on keskittynyt ysärimusiikin, erityisesti eurodancen ympärille. On ysäribileitä ja ysärifestareita, ja televisiossa on aloitettu uudelleen Napakymppi ja Gladiaattorit. Onnenpyöräkin on tekemässä paluun ensi keväänä. Myös muodissa näkyy ysärivaikutteita.

 

 

 

Lue lisää 17.12.lehdestä