Aktiivimallia vastustava kansalaisaloite keräsi 100 000 allekirjoitusta

6

Työttömyysturvan aktiivimallia vastustava kansalaisaloite on kerännyt yli 100 000 allekirjoitusta. Aktiivimalli tuli voimaan tällä viikolla.
Eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoitusta ylittyi jo viime perjantaina, noin viikko sen jälkeen, kun aktiivimalli hyväksyttiin eduskunnassa.
Aktiivimallissa työttömyyskorvausta leikataan, ellei työtön ole ollut osa-aikatöissä, toiminut yrittäjänä tai osallistunut työllistämispalveluihin.
Jos työtön ei osoita vaadittavaa aktiivisuutta, heikkenee työttömyysetuus 4,65 prosenttia 65 maksupäivän ajaksi.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo, että koko hallitus seisoo työttömyysturvan aktiivipaketin takana ja sen kanssa edetään, kuten on suunniteltu. Osa suunnitelmaa on tarkkailla, miten malli käytännössä toimii ja tarvitaanko lisäresursseja, Lintilä sanoo STT:lle.
– Tästä on haluttu tehdä hallituksen sisälle vastakkainasettelua. Mutta kun kaikkien hallituspuolueiden kesken on viestejä vaihdettu, kyllä linja on hyvin yhtenäinen. Koko hallitus seisoo täysin tämän aktiivipaketin takana, hän sanoo.
Lintilän mukaan keskustalaiset ovat vain halunneet kiinnittää huomiota siihen, että työllisyyspalveluja pitää olla tarpeeksi tarjolla.
Lintilä sanoo pitävänsä hyvin mahdollisena, että lisäresursseja tarvitaan. Ensin hallitus aikoo kuitenkin katsoa, miten aktiivimalli lähtee toimimaan eri alueilla.
Kokoomuksesta ja keskustasta on esitetty julkisuudessa toisistaan poikkeavia näkemyksiä siitä, pitääkö työttömien olla valmiita muuttamaan työn perässä alueilta, joilla työt ja työllisyyspalvelut ovat tiukassa. Muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sanoi eilen Ylen Ykkösaamussa, että jos paikkakunnalla ei ole mahdollisuuksia, pitää silloin muuttaa työn perässä pois.
– Huomasin, että edustaja Vartiainenkin oli selkeästi ilmoittanut, ettei kyse ole mistään pakkomuutoista. Eikä tietenkään, ei ketään voida missään pakottaa kotoaan pois muuttamaan, Lintilä sanoo.
Hänen mukaansa aktiivimallista on tullut poliittinen pelimerkki oppositiolle, joka on pitänyt asiaa ahkerasti esillä.
– Ja tässä on unohtunut nyt aktiivimallin varsinainen rooli ja se, mitä sillä haetaan eli parempaa työllisyyttä.
Lintilä kommentoi asiaa STT:lle pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ollessa vielä lomalla.

Mykkänen: Vaikutukset katsotaan keväällä

Aktiivimalli on oleellinen osa hallituksen yhteistä työllisyyspakettia, eikä sitä voi siitä ottaa pois ilman, että koko työllisyyslinjaan haetaan muita ratkaisuja. Näin kommentoi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) keskustaedustajien irtiottoja mallista. Mykkäsen mukaan ensin katsotaan ensimmäisen noin kolmen kuukauden seurantajakson vaikutukset keväällä ja sitten punnitaan asiaa uudestaan.
– Sitten nähdään, kuinka moni työtön on pystynyt sinä aikana täyttämään ehdon. Jos haasteita ilmenee, niihin etsitään ratkaisuja, mutta sitä täytyy katsoa faktojen kanssa, eikä heilahdella suuntaan ja toiseen. Eduskunta on kuitenkin hyväksynyt tämän lain jo kaksi viikkoa sitten, Mykkänen sanoi.
Ministeri myös toppuuttelee aktiivimalliin liitettyjä kauhukuvia. Hänen mukaansa ehdon täyttämiseen riittää myös palkaton 18 tunnin työkokeilu esimerkiksi yhdistyksessä, säätiössä tai osuuskunnassa.
– Paikkakunnalla ei välttämättä tarvitse olla kokoaikaista työtä tarjolla tai edes TE-toimistoa, etteikö tällaista talkootyötä voisi löytyä. Olennaista on se, että aiempaa harvempi ajautuisi passiivisen työttömän asemaan, jossa ei tule tehtyä työnomaisia keikkoja lainkaan.
Mykkäsen mielestä aktiivimalli pitää pystyä punnertamaan sellaiseen muottiin, että halutessaan ihminen pystyy hoitamaan aktiivisuussehdon omalla työssäkäyntialueellaan.
– En tietenkään oleta, että työtön muuttaisi sen 18 tunnin keikan takia toiselle puolelle Suomea, jos omalla paikkakunnalla on vaikkapa asunto ja perhe. Sehän olisi aivan kohtuutonta. Suomessa ei kuitenkaan ole koskaan ollut aikaa, etteivätkö ihmiset olisi työn perässä muuttaneet, jos omalta paikkakunnalta töitä ei kerta kaikkiaan ole mahdollista löytää.

STT

Kuvat:

Positiivisuutta

Tämä on jo nyt ollut työttömän körmyytystä, että päästetään tällainen laki voimaan.

Tämän lain valmistelu on ollut samalla tasolla kuin sote-lain. Olisihan tätä voinut kokeilla esimerkiksi ilman korvausmenetyksiäkin. Laissa on myös useita teknisiä aukkoja, jolloin ei voi olla varma, minkälaisen päätöksen kassa tekee.

Allan

Olen samaa mieltä. Lisäksi kukaan ei takaa, että lakia muutettaisiin riittävän nopeasti, eikä kukaan takaa, että työttömiä ei rangaista jos työllisyyspalveluja tai työpaikkoja ei ole. ”Aktiivimallin tarkoitus ei missään tapauksessa ole rangaista siitä, jos töitä ei ole tai työnhaku ei tuota tulosta, Kurvinen sanoo tiedotteessaan.” Tästä ei ole mitään takuuta, eikä lain esittelytekstin mukaan riittävää takuuta ole edes suunniteltu. Lisäksi tämä on Perustuslain 6 ja yhdenvertaisuuslain vastainen aktiivimalli, sillä ainakaan Pohjois suomessa ja Itä- Suomessa, ei ole riittäviä työllisyyspalveluita tai koulutusmahdollisuuksia yhdenvertaisesti saatavilla kohtuulliselta etäisyydeltä. Pelkästään nettipalveluiden lisäys ei ole riittävä, sillä kaikilla ei ole tietokonetta ja pohjoisessa ei ole… Lue lisää »

Myös työttömyyden kokenut

Itsekin aikanaan kahden vuoden työttömyyden kokeneena pidän tätä aktiivimallia hyvänä, ja sitä kannattaa ainakin testata. Tämä osuu lisäksi sopivaan saumaan, kun esim. Turun seudulla työttömyys on vähenemässä kovaa vauhtia.

En ymmärrä, miksi tästä näin paljon valitetaan, kun tarkoituksena on saada työttömille kontakteja firmoihin ja sen kautta jalkaa oven väliin. Joskus 90-luvun alun lamassa oli se tilanne, ettei kerta kaikkiaan ollut enää paikkoja, joista kysyä hommia. Ja tässä aktiivimallissahan suunnilleen kansalaisopiston kurssikin kelpaa aktiivisuuden osoitukseksi.

Työttömäksi jäävän pitää heti alkaa aktivoitua. Itse joutuessani työttömäksi kaikki piti tehdä salaa, kun siihen aikaan työtön ei olisi saanut tehdä mitään korvausten menettämisen pelossa.

Oikaisen

Taisit sinäkin uskoa Mykkäsen & co valheet sellaisenaan. Aktiivisuusmallissa riittäväksi suoritukseksi ei nimenomaan riitä mikä vain tai etenkään kansalaisopiston kurssit vaan työn tulee täyttää työssäoloehto, myös palkan osalta. Jos nyt järjellä mietit, että muutaman tunnin palkkatöitä pätkissä pitäisi löytyä isolle joukolle ihmisiä tuosta vaan niin tuntuuko kovin realistiselle? Kyllä niin tympii nämä ”kyllä on mielestäni hyvä ratkaisu sillä 1. virheellinen väittämä, 2. epärealistinen yleistys, älkää nyt vain valittako”.

ilari

Ei kelpaa kansalaisopiston kurssit eikä vapaaehtoistyö.. ja jos olet ollut 90-luvun laman aikaan työtön, niin taitaapi olla vähän eri ajat ja lait nykyään, työttömien määrä vaan sama kuin silloin.

Työttömyyden kokenut

Aktiivimalli olisi hyväksyttävissä, jos Suomessa olisi yksikin paikkakunta jolla on enemmän työpaikkoja avoinna kuin siellä on työttömiä työnhakijoita. On turha puhua piilotyöpaikoista! Piilotyöpaikkoja täytetään niin, että otetaan suoraan yhteyttä henkilöihin, (jotka ovat jo töissä jossakin muussa työpaikassa). Työtöntä ei voi syyttää siitä, että häntä ei ole valittu sellaiseen.