Asevientiä puidaan eduskunnassa ensi kuussa – HS: Uusia todisteita Patrian vaunusta Jemenin sodassa

1

Suomen asevientipolitiikkaa puidaan eduskunnassa heti istuntotauon päätyttyä helmikuun alussa. Asiasta kertoi puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) STT:lle.
– Meidän on tämä aihetta selvittää ja saada raportit myös eduskuntaan, Kanerva sanoi.
Helsingin Sanomat esitti sunnuntaina uusia todisteita siitä, että Patrian Arabiemiraateille myymä miehistönkuljetusvaunu olisi ollut taistelujen keskellä Jemenin verisessä sodassa. Lehden mukaan Patria-vaunu oli mukana taistelussa joulukuun alussa Jemenin länsiosassa.
Patria sai marraskuussa 2015 hallitukselta luvan myydä 40 miehistönkuljetusvaunua Arabiemiraatteihin. Lupaa jatkettiin varaosien vientiä varten aiemmin tammikuussa tänä vuonna.
Arabiemiraatit on sotinut Jemenissä huthi-kapinallisia vastaan keväästä 2015 osana Saudi-Arabian johtamaa liittoutumaa. Sota on kestänyt jo kolme vuotta, vaatinut tuhansien siviilien hengen ja aiheuttanut humanitaarisen katastrofin.
Kanervan johtama puolustusvaliokunta linjasi esimerkiksi lokakuussa 2016, että Suomi ei vie aseita sotaa käyviin maihin tai maihin, jotka rikkovat ihmisoikeuksia. Hän ei halunnut kommentoida Patria-kauppaa, koska ei tuntenut sen yksityiskohtia.

Presidenttiehdokkaat sanovat ei uusille asevientiluville

Asekauppa Jemenissä sotivien maiden kanssa ei käy valtaosalle presidenttiehdokkaista. Istuva presidentti ja jatkokautta tavoitteleva Sauli Niinistö sanoi Helsingin Sanomille, että uusien vientilupien myöntämisestä alueelle pitäisi pidättäytyä.
Myös Merja Kyllönen (vas.), Matti Vanhanen (kesk.), Tuula Haatainen (sd.), Pekka Haavisto (vihr.) ja Nils Torvalds (r.) vastustavat aseiden vientiä Arabiemiraatteihin.
– Suomen ei pidä viedä aseita maihin, jotka ovat mukana Jemenin sodassa, koska aseita käytetään siviilejä vastaan, Haatainen sanoi.
Valitsijayhdistyksen ehdokkaan Paavo Väyrysen mukaan asevienti on aina tapauskohtaista. Väyrysellä ei ole huomautettavaa hallituksen asevientipolitiikasta. Laura Huhtasaari (ps.) ei vastannut vaalikiireisiin vedoten.

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005531833.html
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005531823.html

STT

Kuvat:

keijo.k

Ehdokas Niinistö kritisoi jo omiakin tekemisiään, mistähän syystä? Onko kannatus lähtenyt syöksykierteelle? Entisten kansanedustajien sopeutumiseläke on Niinistön mielestä turhankin antelias, mutta kukahan on tuollaista ollut alkuun saattamassa?