EU-kriittinen presidentti voitti Tshekin vaalien ensimmäisen kierroksen – saattaa hävitä kahden viikon päästä

2

Tshekissä istuvaTshekissä istuva presidentti on odotetusti voittamassa presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen. Kun liki kaikki äänet oli laskettu, EU-kriittinen presidentti Milos Zeman oli saamassa noin 39 prosentin kannatuksen.
Koska Zemanin äänisaalis jää alle puoleen kaikista äänistä, vaaleissa järjestetään toinen kierros kahden viikon kuluttua. Zemania haastaa tuolloin EU-myönteinen Jiri Drahos, joka sai ensimmäisellä kierroksella noin 26 prosenttia äänistä.

Toinen kierros kahden viikon päästä

Hiljattain julkaistun mielipidekyselyn mukaan Tshekin tiedeakatemian entinen johtaja Drahos voittaisi Zemanin kaksintaistelussa.
Kyselyyn vastanneista 48,5 prosenttia sanoi äänestävänsä Drahosia, jos tämä pääsee toiselle kierrokselle. Zemanille äänensä aikoi antaa 44 prosenttia vastaajista.
EU:hun kriittisesti suhtautuva ja muslimien maahanmuuton vaaroista varoitellut Zeman voitti Tshekin historian ensimmäisen suoran presidentinvaalin 2013.
Presidentin virka on Tshekissä pääosin seremoniallinen. Viran haltijalla on epäsuoraa vaikutusvaltaa sisä- ja ulkopolitiikassa sekä rooli hallituksen muodostamisessa.

STT

Kuvat:

Tapio Äyräväinen

Turha toive, STT.

Kriittisyys leviää ympäri Euroopaa ja myös Pohjoismaita. Ainoa maa, joka tupeksii, on Suomi. Ja se johtuu herroista Sipilä ja Orpo.

PeltAri

Olen samaa mieltä. Suomessa on kriittisyys lisääntynyt monessa asiassa! Näistä hyvät esimerkit kansalaisaloitteissa. Tulevaisuus ei näytä hyvältä, tuhotaan tappelemalla ja katsotaan vain omaan napaansa. Onneksi luonto on ruvennut näyttämään mistä tuulee.