Halpa hinta kertoo pentutehtailusta

1
Ostajan kannattaa käydä katsomassa pentua jo ennen luovutusikää nähdäkseen koko pentueen, niiden kasvuolot ja emän.

Uutisia pentutehtailusta ja laittomasta eläinkaupasta julkaistaan säännöllisesti, mutta silti kauppa käy ja sen myötä eläinten huono kohtelu jatkuu. Halpa hinta ja lyhyt jonotusaika houkuttelevat tietämättömiä ostajia.
Halvalla myytävät koiranpennut ovat usein huonokuntoisia epäasiallisen kohtelun ja heikon ravinnon takia. Niitä ei ole madotettu eivätkä niiden emät ole saaneet rokotuksia, jotka suojaisivat myös pentuja tarttuvilta taudeilta ensimmäiset elinkuukaudet. Usein pentutehtaan asiakas päätyykin maksamaan hinnassa säästämänsä eurot moninkertaisesti eläinlääkärille.

Pentutehtailu tarkoittaa epämääräisissä oloissa tehtävää pennutusta nartuilla, joiden terveydestä ja hyvinvoinnista ei huolehdita, vaan eläimiä kohdellaan julmasti ja välinpitämättömästi. Pentuja tuodaan Suomeen myös ulkomaisista pentutehtaista.
Lisäksi trokarit tuovat maahan aikuisia ”pelastettuja” koiria. Ulkomailla on tauteja, joita Suomessa ei ole.
Rokottamattomat ja lääkitsemättömät koirat voivat levittää vaarallisia tartuntatauteja kuten rabiesta ja ekinokokkia. Etelä-Suomen aluehallintovirasto nosti tänä vuonna esille huolensa eläinten laittoman maahantuonnin ja pentutehtailun huomattavasta kasvusta. Virasto arvioi laittoman eläinkaupan olevan miljoonabisnes. Kiinni jää kiinni vain murto-osa.

Suomessa on noin 800 000 koira, joista lähes 80 prosenttia on Kennelliiton rekisteröimiä rotukoiria. Pentutehtailijat voivat selittää puuttuvia papereita vahinkoastumisella, vaikka toiminta on suunnitelmallista. Uudistettavaan eläinsuojelulakiin ei näillä näkymin ole tulossa Kennelliiton ajamaa koirien pakollista tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä, vaikka se auttaisi kitkemään laitonta kauppaa, pentutehtailua ja eläinsuojelurikoksia.

Suurin vastuu koirien kohtalosta on ostajilla. Eläinrääkkäykseen perustuva bisnes loppuu, jos ostajia ei ole. Koirakauppoja tehdessä on suotavaa käyttää tervettä järkeä.
Hyvät ja terveet yhteiset vuodet ovat todennäköisempiä, kun pentu hankitaan vastuulliselta kasvattajalta ja ostaja miettii etukäteen, riittääkö itsellä aikaa, intoa ja rahaa koiran omistamiseen.

Altura

Virosta tuodaan koiria, jotka ovat: Selgus, et koer oli varastatud.