Kabulin hotellihyökkäyksessä kuolleiden määrä nousi, valtaosa ulkomaalaisia

0

Afganistanissa ainakin 18 ihmistä on saanut surmansa hotellihyökkäyksessä Kabulissa eilen. Kuolleista 14 on ulkomaalaisia, kertovat viranomaiset.
Äärijärjestö Taleban on ilmoittanut tehneensä iskun. Afganistanin sisäministeriön mukaan hyökkääjiä oli kuusi ja heidät kaikki tapettiin. Hyökkääjät olivat aseistautuneet automaattiaseilla ja singoilla.
Hyökkäys alkoi eilen iltayhdeksän aikaan, kun aseistautuneet miehet tunkeutuivat hää- ja konferenssipaikkana tunnettuun Intercontinental-hotelliin ja ampuivat hotellin henkilökuntaa ja asukkaita. Hyökkääjät ottivat lisäksi panttivankeja ja sytyttivät tulipalon.
Afganistanin turvallisuusjoukot piirittivät hotellia läpi yön. Maan sisäministeriön tiedottaja Nasrat Ramini sanoi AFP:lle, että turvallisuusjoukot tuotiin rakennuksen katolle yöllä helikoptereilla.
NRK:n mukaan operaatiossa oli mukana myös norjalaisia sotilaita, koska norjalaiset ovat olleet kouluttamassa erikoisjoukkoja Afganistanissa vuodesta 2007 alkaen. Afganistanin sisäministeriön mukaan hyökkääjiä oli kuusi ja Afganistanin erikoisjoukot surmasivat heidät.
Äärijärjestö Taleban on ilmoittanut olevansa hotellihyökkäyksen takana. Talebanin lähettämässä sähköpostissa kerrotaan, että hyökkäyksessä tapettiin ulkomaisia tunkeutujia ja heidän ”sätkynukkejaan”.

Rakennuksesta nousi mustaa savua

Tolo News on välittänyt kuusikerroksisesta hotellista kuvaa, jossa näkyi, että rakennuksesta nousi liekkejä ja mustaa savua. Useiden ihmisten nähtiin pyrkivän pois yläkerrosten hotellihuoneista parvekkeiden kautta lakanoiden avulla.
Hotellihuoneessa piileskellyt mies kertoi AFP:lle puhelimitse kuulleensa laukauksia alakerroksista.
– Piileskelemme huoneissamme. Anelen turvallisuusjoukkoja pelastamaan meidät ennen kuin hyökkääjät tulevat ja tappavat meidät.
Kun AFP yritti uudelleen tavoittaa miestä, hänen puhelimensa oli pois päältä.
Hotellin vieraista monet olivat osallistumassa it-konferenssiin. Afghan Telecom -yhtiön aluejohtaja Aziz Tayeb kertoi nähneensä, kuinka asemiehet tulivat hotelliin, kun hän itse oli poistumassa.
– Kaikki oli sillä hetkellä kaoottista. Piilouduin pylvään taakse ja näin ihmisten, jotka hetki sitten olivat nauttineet elämästään, huutavan ja pakenevan hullun lailla. Joihinkin heistä osui luoteja, ja he kaatuivat lattialle.
Afganistanilaisen lentoyhtiön Kam Airin johtaja kertoi, että hotellissa oli ollut 42 yhtiön työntyöntekijää, joista osa on yhä kateissa.

Turvajärjestelyt syyniin

Viranomaisilla ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon rakennuksessa oli hyökkäyshetkellä ihmisiä. Hotellista on pelastettu yli 150 ihmistä, joista runsaat neljäkymmentä on ulkomaalaisia.
Afganistanin sisäministeriön mukaan viranomaiset selvittävät jo sitä, kuinka hyökkääjät pääsivät hotellin turvamiesten ohi. Hotellin turvallisuudesta huolehtiminen oli hiljattain siirtynyt yksityisen yrityksen vastuulle. BBC:n mukaan hotellin johtaja Ahmad Haris Nayab on sanonut, että asemiehet tulivat hotelliin keittiön kautta.
Hotellin työntekijä kuitenkin kertoi AFP:lle, että paetessaan viereisessä rakennuksessa sijaitsevista henkilökunnan asuintiloista hän näki, kuinka myös uudet turvamiehet pakenivat ”henkensä edestä”.
– He eivät tehneet mitään, he eivät hyökänneet. Heillä ei ole ollut kokemusta, nimettömänä pysytellyt työntekijä sanoi.
Kyseinen hotelli on ollut suosittu häiden, konferenssien ja poliittisen tapahtumien pitopaikka. Nimestään huolimatta se ei kuulu kansainväliseen InterContinental-ketjuun. AFP:n mukaan hotellin turvatoimet ovat olleet suhteellisen löysät verrattuna muihin Kabulin alueen huippuhotelleihin.
Samaiseen hotelliin hyökättiin edellisen kerran vuonna 2011. Tuolloin 21 ihmistä kuoli itsemurhaiskussa.

https://www.nrk.no/urix/forsvaret_-norske-spesialsoldater-bidro-i-aksjon-ved-hotell-i-kabul-1.13877270
http://www.bbc.com/news/world-asia-42766623

STT

Kuvat: