Lämpötilassa voi tapahtua jopa 20 asteen keikahdus, – ainakin Kainuussa varaudutaan sähkökatkoksiin, tiesää laajasti kehno

0

Säässä on tapahtumassa raju muutos tällä viikolla, sillä keskiviikon ja torstain välillä lämpötila voi nousta jopa yli 20 asteella, kertoo Ilmatieteen laitos.
Päivystävän meteorologin Niko Tollmanin mukaan sää alkaa lauhtua hiljalleen keskiviikkoaamusta lähtien.
– Tiistaina on todennäköisesti vielä kylmiä lämpötiloja, ehkä 15-20 asteen pakkasia maan etelä- ja keskiosissa. Sitten sää alkaa lauhtua siten, että torstaina on varmaan korkeimmillaan neljää tai viittä plusastetta, Tollman kertoo.
Sää jatkuu etelässä lauhana loppuviikon, mutta maan pohjoisosassa jatkuu talvinen pakkaskeli.
Ilmatieteen laitoksen mukaan koko Suomessa on syytä varautua liukkaaseen ajokeliin.
Sääolot aiheuttavat vaikeuksia liikenteen lisäksi myös sähköyhtiöille. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Petri Hoppula muistutti, että tykkylumi ei ole hävinnyt mihinkään esimerkiksi Kainuun sähkölinjoilta. Vesisateen saapuminen voi helposti muuttaa tilanteen jälleen pahaksi.

Isoimmat lumikuormat vuosikymmeniin

Kainuun alueella toimiva sähköyhtiö Loiste varoittikin maanantaina asiakkaitaan mahdollisesta suurhäiriöstä viikon puolivälistä lähtien.
Loisteen käyttöpäällikön Ismo Reinikan mukaan yhtiö varautuu siihen, että jopa 5 000 asiakasta voi jäädä sähköttä. Loisteen mukaan viime lauantaina oli myös suurhäiriötilanne, jonka aikana sähköttä oli 600 asiakasta.
Yhtiö kertoo, että eniten vikoja aiheuttaa nopeasti muodostuva kuura.
– Kuuran paino johtimilla on jo niin raskas, että sähkölinjojen rakenteet pettävät, Loiste tiedotti.
Reinikka kertoi talven olleen poikkeuksellisen hankala, ja myös muilla sähköyhtiöillä olleen ongelmia.
– Lunta on satanut enemmän kuin aiemmin. Normaalisti joulun ja uudenvuoden maissa käy plussakeli, joka puhdistaa puut, mutta sitä ei ole käynyt tänä talvena. Verkkoalueemme asukkaat ovat puhuneet, ettei olisi ainakaan 50 vuoteen ollut tällaisia lumikuormia alueella.
Loiste on varautunut mittavasti mahdollisiin ongelmiin.

STT

Kuvat: