Niinistö piti sovinnaisen puheen

0
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti sovinnollisen puheen.

Uudenvuodenpuhe oli presidentti Sauli Niinistön ensimmäisen presidenttikauden viimeinen. Samalla äänessä oli myös presidenttiehdokas Niinistö.
Puhe ei ollut väistyvän presidentin puhe, vaan siinä katsottiin selkeästi eteenpäin. Niinistö totesi pariinkin kertaan, että nykyisellä tiellä on hyvä jatkaa.

Mielenkiintoa presidentin puheeseen toi Suomen itsenäisyyden juhlavuosi. Satavuotiasta Suomea juhlittiin viime vuoden aikana monin eri tavoin, ja presidentti Sauli Niinistö oli vahvasti mukana juhlavuodessa ja sen tapahtumissa.
Itsenäisyyden iloisesta juhlinnasta siirrytään kansakunnan historian synkempään vaiheeseen, kun sisällissodan alkamisesta tulee kuluneeksi 100 vuotta.
Presidentti Niinistö asetti sanansa taitavasti, kun hän käsitteli sisällissotaa. Edes pitkä aika ei ole kaikkia sodan arpia peittänyt. Presidentti muistutti, että historian käsittelyssä on oltava rehellinen. Tämä koskee myös vaikeita asioita kuten sisällissotaa. Hänen mukaansa yhteisö on vahva, jos se kykenee käsittelemään kipeitä asioita.

Kovin syvälle ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ei presidentti puheessaan mennyt. Pääviesti ulottui kuitenkin Itämeren aluetta kauemmaksi suurvaltapolitiikkaan.
Niinistö kantoi huolta YK:n ja EU:n aseman heikentymisestä. YK ja EU jäävät syrjään maailmanpolitiikan päätöksenteossa, jota yhä selvemmin säätelevät Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat vaihtelevissa kokoonpanoissa.
Niinistö sanoi, että Suomi tukee YK:n uudistamista ja sen toiminnan vaikuttavuutta ja vastuullisuutta. Hänen mielestään YK:n rooli on korvaamaton kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden edistäjänä.

Ilmastonmuutoksesta Niinistö totesi, että se ei ole mielipidekysymys. Moni voi nähdä tässä viestin Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille.
Kamreerimainen ajattelu nousi esille presidentin puheen taloutta koskevassa osassa. Pääviestiksi jäi varoitus velkaantumisesta. Niinistö muistutti, että velkaantunut taloutemme on hyvin riippuvainen suurten keskuspankkien politiikasta.
Sovinnollinen ja isällinen puheenvuoro sopii hyvin paitsi presidentille myös toiselle kaudelle pyrkivälle presidenttiehdokkaalle.