Senaattori: Trump käytti persläpi-ilmausta toistuvasti – vertaus herätti vastalauseita kotimaassa ja ulkomailla

2

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käytti maahanmuuttoa käsitelleessä tapaamisessa useaan otteeseen vertausta persläpi, sanoo kokouksessa mukana ollut demokraattisenaattori DickDurbin uutiskanava MSNBC:lle.
Aiemmin Trumpantoi ymmärtää, ettei olisi sanonut kohua nostattanutta kommentia. Trump kertoi Twitterissä käyttäneensä kyseisessä tapaamisessa kovaa kieltä, mutta ei sellaista, kuin on raportoitu.
New York Timesin ja Washington Postin lähdetietojen mukaan Trump kysyi Valkoisessa talossa järjestetyssä tapaamisessa, miksi Yhdysvallat ottaa maahanmuuttajia ”persläpimaista”. Trumpin on kerrottu viitanneen Afrikan maihin ja Haitiin.
Tapaamisessa keskusteltiin muun muassa sopimuksesta, joka antaa lapsina laittomasti maahan muuttaneille ihmisille suojelua Yhdysvalloissa.
Trumpin kerrotaan vihjanneen myös, että Yhdysvaltojen pitäisi ottaa enemmän maahanmuuttajia Norjan kaltaisista maista.
Lähteiden mukaan Trumpin kommentit saivat paikalla olleet lainsäätäjät hämmentyneiksi.
Lehtitiedot Trumpin kommentista herättivät raivostuneita kommentteja eri puolilla maailmaa. YK kuvaili maahanmuuttokommenttia järkyttäväksi ja häpeälliseksi sekä rasistiseksi.
– Olen pahoillani, mutta sitä ei voi kuvailla muuten kuin sanalla ”rasistinen”, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston tiedottaja Rupert Colville.

Afrikan unioni: loukkaavaa, järkyttävää

Yli viittäkymmentä Afrikan maata edustava Afrikan unioni (AU) kuvaa Trumpin väitettyä persläpi-vertausta ”loukkaavaksi ja järkyttäväksi”.
Vertaus myös uhmaa hyväksyttyä käyttäytymistä ja käytäntöä, sanoo AU:n puheenjohtajan tiedottaja Ebba Kalondo.
Botswana puolestaan kutsui maassa olevan Yhdysvaltain-suurlähettilään kuultavaksi. Tilaisuudessa Botswana esitti tyytymättömyytensä Yhdysvaltain presidentin väitettyyn ilmaisuun, kertoi Botswanan ulkoministeriö Twitterissä.
Haitin hallitus sanoi olevansa ”syvästi raivostunut ja järkyttynyt Trumpin ”rasistisia” kommentteja koskevista tiedoista. Jos tiedot pitävät paikkansa, ne kuvastavat hallituksen mielestä ”rasistisia” näkemyksiä Haitista.
Asiaan otti kantaa myös muun muassa kenialaissyntyinen juoksija Bernard Lagat, joka sai Yhdysvaltain kansalaisuuden 2004.
– Olen Afrikaksi kutsutun loistavan maanosan poika. Minun perintöni on syvään juurtunut kenialaiseen taustaani. Afrikka EI ole #shithole herra Trump, Lagat sanoi tviitissään.

Moitteita molemmista puolueista

Myös Yhdysvalloissa persläpi-vertaus on herättänyt arvostelua. Demokraattien mielestä Trumpin herja viittaa siihen, että hän on maahanmuuttovastainen tai jotain pahempaa.
– Olemme aina tienneet, että presidentti Trump ei pidä tietyistä maista tulevista ihmisistä tai tietynvärisistä ihmisistä, sanoi kongressiedustaja Luis Gutierrez.
– Nyt voimme sanoa sataprosenttisella varmuudella, että presidentti on rasisti, joka ei jaa niitä arvoja, jotka ovat perustuslaissamme, hän jatkoi.
Myös jotkut republikaanit ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä vertaukseen.
Kongressiedustaja Mia Love luonnehti vertausta ”epäystävälliseksi” ja ”erimielisyyttä aiheuttavaksi” ja vaati anteeksipyyntöä. Love on syntyperältään haitilainen.
Republikaanien ainoa musta senaattori Tim Scott puolestaansanoi, että jos Trump on käyttänyt noita sanoja, se on ”masentavaa”.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/951793123985973248
https://www.nytimes.com/2018/01/11/us/politics/trump-shithole-countries.html
https://www.washingtonpost.com/politics/trump-attacks-protections-for-immigrants-from-shithole-countries-in-oval-office-meeting/2018/01/11/bfc0725c-f711-11e7-91af-31ac729add94_story.html?tid=a_mcntx&utm_term=.9aaf3549aa9b&wpisrc=al_news__alert-politics–alert-national&wpmk=1
https://twitter.com/BWGovernment
https://twitter.com/lagat1500

STT

Kuvat:

xxx

”Shithole” ei tarkoita persläpeä vaan maahan kaivettua kuoppaa, johon ihmiset tekevät tarpeensa. Ilmaisua käytetään kuvainnollisena nimenä epäsiisteille paikoille.

Tuntematon potilas

Tarkoittaa se sitten kumpaa tahansa, se ei kovinkaan presidentilliseltä puheelta kuulosta.
Mutta siihenhän on jo totuttu – maailman ˋvaikutusvaltaisemmanˋ miehen suusta kuultuna.
What next? Arpa on heitetty.
Eräs aiemmin elänyt Nero yritti polttaa Rooman. Mitä tämä nykyajan ˋvakaa Neroˋ politiikkaan täysin kuulumattomilla puheillaan polttaa? Ainakin Yhdysvaltain nauttimaa arvovaltaa ja luottamusta maailmalla.
Mahtoivatko amerikkalaisten enemmistö ihan tosissaan haluta nähdyn ja kuullun kaltaista Neroa johtamaan maataan? Retorinen kysymys, johon vastauksen saamme aikanaan.