Sirkka Jyrä lähti 17-vuotiaana evakoksi ja 18-vuotiaana lotaksi

2
Sirkka Jyrä on kirjoittanut raskaista kokemuksistaan runoja, joihin on voinut purkaa myös koti-ikävää.

Somerolainen Sirkka Jyrä (omaa sukua Pulkkinen) oli 17-vuotias, kun hän joutui lähtemään evakkomatkalle helmikuussa 1940 talvisodan viimeisinä päivinä. Koti Ihantalassa jäi taakse.

Evakkotaivalta tehtiin jalan ja kovassa pakkasessa. Pommitusten takia kuljettiin pimeällä. Jyrän tie vei Keski-Suomeen, jossa tulijat otettiin hyvin vastaan.

Pian uusi sota mullisti kuitenkin jälleen nuoren elämän. Kesällä 1941 alkoi jatkosota. Sirkka Jyrä lähti lotaksi ja toimi koko jatkosodan ajan puhelunvälittäjänä.

Tässä kuussa 95 vuotta täyttävä Jyrä ei halunnut vuosikymmeniin muistella sotaa. Toisaalta hän sanoo, että kokemuksista ja muistoista ei voinut pitkään aikaan myöskään puhua. Jyrälle runojen kirjoittaminen on ollut tärkeä väylä käsitellä raskaita muistoja.

Lue lisää 14.1.2018 lehdestä.

Pieni vihree mies

Suomi taisteli Hitlerin puolella… Hei… me hävittiin… mutta nyt Venäjä on ystävä ja Huhtasaari presidentiksi!!!

Kiitollinen

Kiitos kaikille sodassa olleille miehille ja naisille valtavista uhrauksista. Se teki mahdottomasta mahdollisen ja saamme elää satavuotiaassa itsenäisessä maassa. Sirkka Jyrän tarina kosketti syvästi. Nämä kertomukset vaikeista ajoista ovat todella arvokkaita, sillä niiden kautta menneet tarinat jäävät samalla talteen.