Someron kirkon korjaus iso haaste

0
Someron kirkon kattoremontista on puhuttu vuosia.

Someron seurakunta on tehnyt vuosia työtä talouden tasapainottamiseksi. Työntekijöitä on karsittu eläköitymisten kautta ja määräaikaisia tehtäviä on lopetettu.
Uusimpana säästökeinona diakonin virkaan yhdistettiin tämän vuoden alussa varhaiskasvatuksen tehtäviä, kun tyhjäksi jäänyt lastenohjaajan toimi lakkautettiin. Myös pappien virkoja aiotaan vähentää, sillä kaavailujen mukaan tämän vuoden lopussa päättyvää määräaikaista pastorin virkaa ei enää jatketa.

Pappien vähentäminen neljästä kolmeen on seurakunnalle iso muutos. Aika näyttää, vaikuttaako se myös jumalanpalvelusten määrään. Tarkastelun alle joutuvat erityisesti Somerniemen kirkossa pidettävät jumalanpalvelukset.
Seurakunnassa on pitkään keskusteltu myös Somerniemen seurakuntatalon myynnistä, mutta toistaiseksi talo on päätetty pitää seurakunnalla.
Vuosikausia myyntipohdintojen kohteena ollut Someron vanha seurakuntatalo päätettiin viime vuonna laittaa viimein myyntiin. Kirkon ja hautausmaan vieressä sijaitsevan talon myynti on kuitenkin osoittautunut hyvin hankalaksi.

Someron seurakunta on saanut viime vuosina tuloja sen verran, että toiminnan menot on saatu katettua. Tämä ei kuitenkaan riitä, sillä isot kiinteistöt vaativat hoitoa ja korjausta.
Lähivuosien iso haaste seurakunnalle on Someron kirkon kunnosta huolehtiminen. Kirkon kattoremontista on puhuttu vuosia, ja remontille on ehditty asettaa erilaisia takarajoja, mutta toteutusta on aina siirretty. Tällä hetkellä kirkon peltikaton korjaus on merkitty vuodelle 2021.
Nyt huolta tuo myös kirkon tiiliverhous, jossa on alkanut näkyä selviä rapautumisen merkkejä. Kirkon tornista tiiliä tipahtelee jo alas. Kevään aikana selviää, miten vakavasta asiasta on kyse.

Someron seurakunnan on edelleen pystyttävä parantamaan talouttaan, jotta rakennusten korjaamiseen löytyy varoja.
Seurakunta on viime vuosina pitänyt investoinnit minimissä, mutta näin ei voi jatkua loputtomiin.