Syyrian Assad tyrmäsi Turkin operaation maan pohjoisosassa

0

Syyrian presidentti Bashar al-Assad on tuominnut Turkin sotilasoperaation maansa pohjoisosassa. Assadin mielestä se on tuki terroristeille.
– Turkin julma hyökkäys syyrialaista Afrinin kaupunkia vastaan ei eroa Turkin politiikasta, jota se on harjoittanut Syyrian kriisin alusta lähtien. Perimmältään kyse on terrorismin ja terrorijärjestöjen tukemisesta, välittämättä järjestöjen nimistä, Assad sanoi valtiollisen uutistoimiston Sanan välittämässä lausunnossa.
Ranska on kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle Syyriassa kiihtyneiden taistelujen takia. Ranska on huolestunut taistelujen aiheuttamista ”humanitaarisista riskeistä”.
Ranskan ulkoministerin Jean-Yves Le Drianin mukaan huolta aiheuttaa Syyrian tilanteen räikeä huononeminen. Le Drian kommentoi tilannetta sen jälkeen, kun Turkki aloitti eilen sotilasoperaation kurdijoukkoja vastaan Afrinin alueella Syyrian pohjoisosassa.
Ranskan puolustusministeri puolestaan vaati Turkkia lopettamaan operaation Syyrian kurdeja vastaan. Puolustusministeri Florence Parlyn mukaan Turkin operaatio estää kurdijoukkoja taistelemasta kansainvälisen koalition rinnalla jihadisteja vastaan Syyriassa.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo toivovansa, että operaatio Pohjois-Syyriassa saadaan suoritetuksi ”lyhyessä ajassa”. Erdogan puhui kannattajilleen Bursan maakunnassa Luoteis-Turkissa.
Turkki on iskenyt kurdien YPG-joukkoja vastaan. Se pitää YPG:tä Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon kytköksissä olevana terroristijärjestönä ja haluaa sen joukot pois rajojensa läheisyydestä.
Erdoganinmukaan operaation tavoitteena on karkottaa YPG paitsi Afrinista, myös idempänä sijaitsevasta Manjibista.

Cavusoglu kiistää väitteet siviiliuhreista

Turkin ilmaiskuissa on tänään saanut surmansa kahdeksan siviiliä Afrinin alueella, kertoivat Syyrian sotaa seuraava järjestö Syrian Observatory for Human Rights ja aluetta hallussaan pitävien YPG-kurdijoukkojen edustaja.
YPG:n mukaan eilen Turkin pommituksissa kuoli kymmenen ihmistä, joista seitsemän oli siviilejä.
Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun mukaan tiedot siviiliuhreista eivät pidä paikkaansa.
– Kuten aina PYD/YPG:n terroristit jatkavat maailman huijaamista hölynpöly-propagandalla ja perättömillä valheilla esittelemällä surmattuja terroristeja siviileinä, Cavusoglu sanoi Twitterissä.
Syyrian kurdien demokraattinen yhtenäisyyspuolue PYD on YPG:n poliittinen siipi. Turkki luokittelee molemmat terroristijärjestöiksi.

https://twitter.com/mevlutcavusoglu

STT

Kuvat: