Valoisa avaus vuodelle

0
Teijon telakan suurtilaus on uusin piristysruiske koko seudulla.

Talven selkä taittuu, valo lisääntyy Salon seudulla: Western Shipyardin Teijon telakka solmi torstaina asekonserni Patrian kanssa historiansa suurimman sopimuksen Hamina-luokan ohjusveneiden peruskorjauksesta.
Patria puolestaan on sopinut Hamina-luokan ohjusveneiden peruskorjauksesta ja elinjaksopäivityksestä Suomen puolustusvoimain kanssa.

Sopimus tuo työtä Teijon telakalle 200 miestyövuotta, mikä tarkoittaa neljän vuoden täystyöllisyyttä 50 työntekijälle. Uusia työntekijöitä tarvitaan toistakymmentä. Sopimuksen arvo on useampi kymmenen miljoonaa euroa.
Hamina-luokkaan kuuluvat ohjusveneet Hamina, Tornio, Hanko ja Rauma. Hamina-luokan veneissä on syväystä vain 1,7 metriä, joten niiden toiminta-alue kattaa käytännössä koko Suomen rannikon.

Suurtilaus tukee viime aikojen muita hyviä uutisia seudun työllisyyden paranemisesta ja teollisuuden tilausten määrän kasvusta. Teijollakin joudutaan nyt painimaan muutaman positiivisen ongelman kanssa.
Toinen niistä liittyy työvoimaan: mistä löydetään riittävästi uusia, ammattitaitoisia telakkamiehiä? Seudun metalliyrityksissä on valiteltu työvoimapulasta jo vuosia. Teijo joutuu lisäksi kilpailemaan muiden täystyöllistettyjen telakoiden kanssa, etenkin Turun Meyerin jättitelakan kanssa.
Toinen tällä kertaa positiivinen ja alaa yleisestikin kuvaava ongelma liittyy investointeihin: ilman mittavia investointeja ei uusia tilauksia välttämättä saa. Teijonkin telakalla on jo investoitu isojen tilausten varalle, mutta uusin tilaus vaatii yhä lisäinvestointeja, muun muassa uuden varastorakennuksen. Yhteensä telakka on investoinut kasvuun jo pari miljoonaa euroa.

Teollisuudella, etenkin metalliteollisuudella, menee nyt lujaa. Tilastokeskuksen lokakuisen tilaston mukaan metalliteollisuuden tilausten määrä kasvoi vuodessa liki 15 prosenttia. Vauhti on kovin Varsinais-Suomessa.
Metalliteollisuudessa telakkateollisuus juoksee kärjessä. Lisäksi Meyer Turun telakan huippuvuosi tuotannon ja työllisyyden kannalta nykytiedon valossa koittaa vasta vuonna 2021.