Vilpas hyydytti Kouvot ja Jones Gipsonin – runkosarjan voitto on entistä lähempänä

0
Vilppaan Tobin Carberry teki jälleen mallikasta työtä kummassakin päässä kenttää - viidestä kolmosesta upposi kolme. Kuva: Kouvolan Sanomat/Jussi Lopperi

Ilman Teemu Rannikkoa ja Juho Nenosta pelannut Vilpas otti keskiviikkona Kouvolassa kenties sen ratkaisevan askeleen kohti runkosarjan voittoa. Vilpas voitti kärkiottelussa sarjakakkosen Kouvot pistein 67–81, ja johtaa nyt Korisliigaa peräti 12 pisteen erolla.

Voitto oli Vilppaalle jo kahdeksas peräkkäinen. Kahdella voitolla ja kolmella tappiolla kautensa aloittanut Vilpas on voittanut edellisestä 18 ottelustaan peräti 17!

Vilpas aloitti ottelun nihkeästi ja hävisi ensimmäiset kaksi minuuttia 5–0. Vilpas ei saanut mitään otetta Kouvojen sentteriin Thomas Gipsoniin, jonka koreilla Kouvot piti johtoasemansa. Vähäkorisella avausneljänneksellä (16–14) heitettiin yhteensä 14 kolmen pisteen heittoa, joista sukan läpi meni vain kaksi.

Toisella neljänneksellä tempo nousi ja ottelussa nähtiin jo muutama epäitsekkyydellä kuorrutettu komea kori, jotka täyttivät kärkiottelun edellyttämät laatuvaatimukset. Muuten ottelu oli poikkeuksellisista kokoonpanoista johtuen aavistuksen sekavaa.

Puolitoista minuuttia ennen taukosummeria nähtiin ottelun kulkuun suuresti vaikuttanut tilanne, kun taisteluparille Gipson–Aaron Jones vihellettiin tekniset virheet. Virhe oli Jonesille jo illan kolmas ja korin alustoja hallinneelle Gipsonille vasta ensimmäinen. Rannikon poissaollessa hurjan kuorman pelintekijänä kantaneen John Jordanin korilla Vilpas siirtyi 36–37-taukojohtoon. Tähän mennessä Gipson oli heittänyt jo 16 pistettä ja ottanut kuusi levypalloa päälle.

Tauon jälkeen kolmessa virheessä pysynyt Jones sai Gipsonia paremmin kuriin. Myös takakentän taistelupari Jordan–Tuomas Hirvonen eteni tasaisena. Kouvot pelasi Vilpasta enemmän palloa korin alle, jota kautta avautui hyviä heittopaikkoja kaarelle. Severi Kaukiaisen kolmosella Kouvot siirtyi jo 53–48-johtoon, mutta Vilppaan Mikko Koiviston ja Tobin Carberryn kolmoset palauttivat vieraat pisteen johtoon (53–54) ennen päätösneljännestä.

Vilpas aloitti päätösneljänneksen vakuuttavasti: 78 sekunnissa Koiviston kolmonen, Jordan–Jones-akselin alley-oop sekä Jordanin riisto ja korille ajo veivät Vilppaan jo 53–62-johtoon. Javontae Hawkinsin kaksi peräkkäistä kolmosta piti Vilppaan johdon 12 pisteessä (58–70), kun ottelua oli jäljellä enää viisi minuuttia ja 43 sekuntia. Kouvot yritti kiriä pelaamalla palloa sitkeästi Gipsonille, mutta se vain vankisti Jonesin yliotetta.

Mutta kuten niin usein Mansikka-aholla, ottelu oli kaikkea muuta kuin ohi. Ville Kauniston kolmella vapaaheitolla Kouvot kavensi tilanteen jo 64–71:een. Ottelu ratkesi lopullisesti, kun Koivisto irtaantui kaksi kertaa vartijastaan ja upotti kaksi peräkkäistä kolmosta – Vilpas vei päätösneljänneksen tylyllä tavalla pistein 14–27.

Tasaisesti onnistuneen Vilppaan parhaat olivat Jones (15 pistettä/18 levypalloa), Jordan (15/4/11 syöttöä) sekä viisi kolmosta upottanut Koivisto (17/2). Yli kymmenen pistettä summasivat myös Hawkins (12) ja Carberry (12). Vartin pelannut Aatu Kivimäki (3/3/1s) täytti paikkansa mainiosti ja jäi yhdeksän pistettä plussalle.

Kouvoista Jonesin hyydyttämä Gibson teki toisella puoliskolla vain yhden korin ja otti kaksi levypalloa. Hirvonen pyöritti peliä mallikkaasti, mutta heitti yhdeksästä kolmosesta vain yhden sisään. Suurin ero joukkueiden välillä tulikin kolmosissa: Kouvot osui vain kahdeksan ja Vilpas peräti 14 kertaa.

Vilppaan seuraava ottelu on ensi viikon tiistaina Salohallissa Karhubasketia vastaan.