Yksi tuulivoimalaitos toteutui 15:sta

11

Salossa ja naapurikunnissa oli vuonna 2013 vireillä 15 teollisen mittakaavan tuulivoimalaitoshanketta. Näistä on maaliin on päässyt yksi, Märynummen vuonna 2015 valmistunut kolmen tuulivoimalan voimalaitos. Luvat ovat kunnossa nyt myös Marttilan ja Someron hankkeilla.

Muut hankkeet ovat viivästyneet lupa-, kaava- ja valitusprosesseissa, joissa kuluu vuosia. Esimerkiksi maanviljelijä Urban Silén käynnisti Perniön Näsen tuulivoimalaprojektin TuuliWatti Oy:n kanssa vuonna 2007. Nyt käynnissä on valituskierros rakennusluvista.

Vuosina 2007–2017 Salon seudulle valmistui 11 tuulivoimalaa, joista 5 on maksimissaan 0,6 megawatin yksiköitä. Suurista ensimmäisinä alkoivat tuottaa sähköä Högsåran kolme tuulivoimalaa. Vuoden 2013 jälkeen hankkeista on toteutunut Märynummen tuulivoimalaitos, jossa pyörii kolme voimalaa, sekä yksittäiset 0,6 megawatin voimalat Halikon Naapalassa ja Sauvon Raitniemellä.
Suunnitelluista isoista tuulivoimalahankkeista on kaatunut ainakin 9 hanketta. Kolme isoa odottavat lupa- ja valitusruljanssin päätöksiä.
Kaikista suurista tuulivoimalahankkeista on tehty paljon valituksia.

Eniten tuulivoimalasuunnitelmia on rytissyt alas Kemiönsaarella, jossa viisi vuotta sitten tuulivoimayritykset olivat puhkumassa pystyyn seitsemää tuulivoimalaitosta – hankkeiden toteutuessa yksin Kemiönsaarelle olisi noussut lähes 70 tuulivoimalaa.

Lue koko juttu 8.1.2018 lehdestä

kaupunkilainen

Olen jo 10 v odottanut koska Salo pistää tuulimyllyjä pystyyn matonpesupaikan rannalle halpaa sähköä tuottamaan. Hyvä tuulinen paikka eikä taatusti ole asukkaita lähellä valittamassa. Sähköä sairaalaan ja kaukolämpöön jollei asukkaille riitä. Ps vinkin saa ottaa käyttöön…

Ex-Noksu

Oliko tuo trolli? Muutaman sadan metrin päästä alkavat teollisuuskiinteistöt ja alle kilometrin päässä ovat lähimmät Viitannummen talot. Voisihan tuolla logiikalla Vuohensaaren mäen päälle rakentaa maailman suurimman myllyn, pääsisivät Salon päättäjätkin tärisemään ulkomaille virtaavien verotukiaisten tahdissa…

Nimby

Kyllähän Märyynkin rakennettiin myllyt melkein keskelle kylää. Salossa on totuttu melusaasteeseen, ei ne myllyjen äänet kaupungissa mitään haittaisi.

Mutta niinhän se on, kaikki on kivaa ja hyväksyttävää, kunhan se ei tule omille nurkille.

Urpo

Nykyään jo tiedetään, millainen määrä haittoja voimalasta muutaman säteelle aiheutuu. Jos haitat olisi sillä tasolla, millä puuhamiehet niiden väittää olevan, tuskin valituksia puhtaan energian tuotannosta tulisi. Eli peiliin saa katsoa valituksista valittajat.

Viherpesua

Tuulivoimaa ei vastustettaisi paikallisesti, jos tuulivoimayhtiöt eivät rahan kiilto silmissä tunkisi ihmisten takapihoille.

Suomesta löytyisi pilvin pimein hyviä myllynpaikkoja, vaikka noudatettaisiin sosiaali- ja terveysministeriön suosituksen mukaista 2 km turvaetäisyyttä asuinrakennuksiin.

Valtakunnan tasolla toki on aivan selvää, että ainoa taloudellisesti järkevä päästövapaa energianlähde on ydinvoima. Tuulivoimalla ei voida korvata käytännössä mitään muuta kuin puhdasta vesivoimaa tuulisina päivinä.

Hamradio

Nimim. viherpesua. Naulan kantaan kirjoitettu. Tosin muutama vuosi tuli telkkarista tanskalainen ohjelma, jossa tuulienergian asiantuntija varoitti rakentamasta tuulimyllyjä liikaa. Heillä on jo se tilanne, että tuulisina päivinä joutuvat myymään liikasähkönsä pilkkahintaan naapurimaihin. Mutta eihän tällaiset vihjeet mitään vaikuta. Se myös meitä Hamsseja huvittaa, kun radioamatöörimaston rakentaminen on nykyään vaikeutettu lähes muualle kuin korpeen. Silti olemme valmiina mm. vapaaehtoiseen pelastuspalveluun. Tuulivoimayhtiöt yrittävät saada rahan voimalla myllynsä vieläkin asutusalueille.

Veronmaksaja

Tuulivoimaloiden tuotto nykyisillä sähkön hinnoilla tulee valtion takuuhinnoista eli veronmaksajilta. Lisäksi niiden operointihan tehdään Espanjasta.

Paikallisille jäävät vain haitat kuten kaatopaikalta hajut. Toivottavasti edes kiinteistöveroista jää kunnalle jotain.

Kale

Ei niitä hyviä myllynpaikkoja löydy pilvin pimein. Jos jonkinmoinen esim 10 voimalan rypäs rakennetaan, niin myllyjen etäisyys toisistaan pitää olla vähintään puoli kilometriä. Ryppään reunoilta pitää olla etäisyyttä lähimpään asuntoon tai kesämökkiin yli 2 kilometriä, jolloin alueen halkaisija alkaa olla 8 kilometriä pinta-ala 5000 hehtaaria. Muitakin rajoituksia on natura-alueet, lentokentät, erilaiset luontoarvot, lintujen muuttoreitit, liito-oravat, harvinaiset öttiäiset ym. Tuuliolosuhteet pitää olla kelvolliset samoin rakennuspaikka, mihinkään suolle niitä ei voi rakentaa. Sähkölinjakin ja pitäisi olla järkevällä etäisyydellä.

kalleniku

Miten niin pitää olla etäisyyttä asuntoihin ja mökkeihin vähintään 2 km? Ei sellaisesta ole määräystä. Lähimmät 2-5 megawattiset ovat nyt noin 500-600 metrin päässä. Lintujen muuttoreitit on jo rakennettu täyteen 230-metrisiä voimaloita Pohjois-Pohjanmaan rannikolla, Kalajoen ja Simon välillä. Linnuthan kuulemma osaavat väistää voimaloita. Netissä esim. Etha Windin sivuilla näkyy rakennetut voimalat.

Kale

Tuulivoima-alueita koskeva maakuntakaava laadittiin vaihemaakuntakaavana, jossa osoitettiin tuulivoimatuotantoon parhaiten soveltuvat alueet Varsinais-suomen manneralueilta ja rannikon suurilla saarilla.

Ympäristöministeriö vahvisti 2014 tuulivoimavaihemaakuntakaavan. Vaihemaakuntakaavassa on osoitettu tuulivoimatuotantoon parhaiten soveltuvat alueet.

Tuulivoimavaihemaakuntakaava sai lainvoiman 2016, kun Korkein hallinto-oikeus hylkäsi kaikki kaavaa koskeneet valitukset.

Maakuntakaavassa esimerkiksi Märyn alue ei kuulu tuulivoimatuotantoon parhaiten soveltuviin alueisiin. Ehkä Salo ei ole ollut tietoinen koko maakuntakaavasta, koska kaupungin mielestä alue soveltui tuulivoimaloille.

Keijo K.

Tuulivoimatoimijoilla on Märynummella ollut vuosia aikaa osoittaa todeksi voimaloiden hiljaisuus.

Mitä on tapahtunut? Melujen mittaamiseen ei suostumista eikä halukkuutta tunnu löytyvän, vaan lautakunnan päätöksestäkin mittausten suhteen lähdettiin valittamaan.

Missä ovat yhteistyöhalukkuus ja keskusteluyhteys?