Ylivieskassa 3-vuotias lapsi harhaili yksin pakkasessa – poikaporukka pelasti

4

Kolmevuotias lapsi löytyi keskiviikon ja torstain välisenä yönä harhailemasta yksin pakkasessa Ylivieskassa Pohjois-Pohjanmaalla, kertoo poliisi. Pakkasta oli kahdeksan astetta, ja lapsi oli ulkovaatteissa ilman hanskoja. Lapsi löytyi poliisin mukaan Huhmarin hiihtokeskuksen alueelta.
Lapsi oli liikkeellä taskulampun kanssa, kun paikalle sattumalta ajanut poikaporukka otti lapsen kyytiin ja ilmoitti hätäkeskukseen. Poliisi alkoi herätellä alueella olevia asukkaita neljästä talosta, mutta lapsen lähtöpaikka ei selvinnyt. Olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa ollut lapsi oli ehtinyt kävellä pimeässä vajaat kaksi kilometriä.
Vasta noin puolitoista tuntia lapsen löytymisestä poliisi kertoi tavanneensa Huhmarkallion ampumaradan vierestä lapsen isän toisen pienen lapsen kanssa. Miehen auto oli jumittunut syvään lumihankeen. Mies kertoi olleensa radalla ampumassa lasten nukkuessa autossa. Autolle palatessaan mies oli havainnut toisen lapsen kadonneen.
Lapsi palautettiin isälleen. Rikosylikomisario Ilkka Piispasen mukaan poliisi teki asiasta lastensuojeluilmoituksen, mutta rikosta ei tutkita.

Lapsi paleltuu aikuista herkemmin

Pakkasta oli paikalla noin kahdeksan astetta, mutta tuuli oli Ilmatieteen laitoksen mukaan vain metrin sekunnissa. Poliisi ei osannut kertoa, kuinka kauan lapsi ehti harhailla ulkona hanskatta.
– Jos lapsi olisi ollut enemmän kuin tunnin, varmaan silloin jonkinlaiset paleltumat olisivat olleet vaarana, arvioi erikoistutkija Sirkka Rissanen Työterveyslaitokselta.
Näin on ainakin silloin, jos lapsi ei liiku. Tapauksen lapsi oli kävellyt vajaan kahden kilometrin matkan.
– Reilun puolen tunnin jälkeen on varmaan ollut todella kylmät sormet ja varmaan muutenkin jäähtynyt.
Paikallaan seisovan aikuisen kädet kylmettyivät testissä vajaassa tunnissa alle kymmeneen asteeseen, vaikka tällä oli ohuet hansikkaat, Rissanen kertoo. Paleltuma syntyy, kun käden lämpötila laskee nollan alapuolelle. Jo seitsemässä asteessa lähtee tunto.
Lapsi paleltuu aikuista herkemmin, koska lapsen rasvaprosentti ja pinta-ala suhteessa massaan ovat pienempiä kuin aikuisella.

STT

Kuvat:

Keijo K.

Keskiyöllä ampumaradalla ammuskelemassa pienet lapset mukana autossa nukkumassa. Herää kysymys, onko kaikki kotona?

Mamma

Ja kenenkä harrastus oli tulossa tosi kalliiksi.

Joku

Toivottavasti lastensuojeluviranomaiset tutkivat tapauksen ja nopeasti, ei kuulosta yhtään normaalilta isän toiminta.

MH

Mutta tällä kertaa nuoriso ansaitsee isot aplodit. Aina nuoria moititaan, mutta tällä kertaa ovat toimineet vastuullisesti ja järkevästi. Toivottavasti asia muistetaan huomioida, jotta muutkin nuoret näkevät mallia.