Tutkija: Trump ja Kim voivat molemmat saada sulan hattuunsa

0

Yhdysvaltain presidentin ja Pohjois-Korean johtajan suunniteltu tapaaminen kielii suomalaistutkijan mukaan siitä, että kulisseissa on ollut enemmän välitysyrityksiä kuin julkisuuteen on näkynyt. Pääasiallinen viestinviejä näyttää pohjustyössä olleen Etelä-Korea.
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että sekä Donald Trump että Kim Jong-un voivat saada tapaamisen tuloksesta sulan hattuunsa.
– Tässä nyt on vähän semmoinen win-win-tilanne syntynyt, jossa Trump voi sanoa, että hänen maksimaalisen paineen strategiansa on tuottanut tuloksia, Aaltola sanoo.
Pohjois-Korealla puolestaan tarjoutuu tilaisuus saada itselleen näkyvyyttä ja omalle asemalleen tunnustusta.
– Ja miten sitä paremmin saisi kuin globaalin suurvallan johtajan kanssa neuvottelemalla, Aaltola sanoo.
Pohjois-Korea on jo vihjannut joistain myönnytyksistä tapaamiskutsussaan, mutta varsinainen ydinaseista luopuminen olisi maalle Aaltolan arvion mukaan ”aikamoisen tuskan takana”. Hän kuvaakin tapaamista jonkinlaiseksi prosessin alkamiseksi, josta ei ehkä sovi kovin pikaisia tuloksia odottaa.
– Tietysti tässä on kyseessä johtajat, jotka saattavat aika impulsiivisestikin toimia, Aaltola myöntää.
Hän olettaa Yhdysvaltain hallinnon olevan tosissaan sen suhteen, että neuvotteluista haetaan todellisia tuloksia. Ajankohta strategisille pitkän tähtäimen neuvotteluille on kuitenkin sikäli huono, että ulkoasiainhallinnossa on paljon vakansseja täyttämättä samaan aikaan, kun maata johtaa ulkopoliittisesti kokematon presidentti.

CNN: Trump harkitsee ulkopuolista apua

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto harkitsee ulkopuolisen avun palkkaamista Pohjois-Korean-neuvottelujen hoitamiseen. Asiasta uutisoi CNN lähdetietoihinsa vedoten.
Uutiskanavalle puhuneen hallintolähteen mukaan keskushallinto harkitsee ulkopuolisen asiantuntijan nimittämistä erityislähettilääksi ulkoministeri Rex Tillersonin rinnalle, mikäli Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean väliset neuvottelut etenevät merkittävästi.
Yhdysvaltain ulkoministeriössä on CNN:n mukaan pula Pohjois-Korean-kysymykseen perehtyneistä diplomaateista. Yhdysvallat ei ole nimittänyt pysyvää Etelä-Korean-suurlähettilästä sen jälkeen, kun Trump aloitti kautensa. Lisäksi Pohjois-Koreaan liittyvien kysymysten parissa tähän asti työskennellyt diplomaatti Joseph Yun on jättämässä pestinsä, mikä on herättänyt Yhdysvalloissa huolta maan kyvystä hoitaa Pohjois-Korea-asiaa.
Yhdysvaltain ulkoministeriö on vakuuttanut, että huoli on turha ja sillä on käytössään osaavia ammattilaisia.
Valkoinen talo ja Etelä-Korea ilmoittivat yöllä Suomen aikaa, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja presidentti Trump ovat sopineet tapaavansa lähikuukausina.

https://edition.cnn.com/2018/03/07/politics/us-north-korea-outside-expert/index.html

STT

Kuvat: