Helle nopeuttaa ruuan pilaantumista – lihan, kalan ja maitotuotteiden kanssa oltava tarkkana

0
Jos tuotetta säilytetään väärässä lämpötilassa, sen käyttöikä lyhenee. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Ruuan oikeaoppisen säilyttämisen tärkeys korostuu helteellä. Keskeistä on huolehtia siitä, että kylmäketju ei pääse katkeamaan. Myös hygienian on oltava kunnossa.

– Kauppojen kylmätiskit ovat tänä päivänä hyviä ja toimivia. Teollisuudelle tulee hyvin vähän reklamaatioita siitä, että kauppa olisi säilyttänyt elintarvikkeita väärässä lämpötilassa. Ei sitä tapahdu tänä päivänä, kertoo elintarviketieteiden tohtori Susanna Työppönen.

Ongelmia elintarvikkeiden säilytyksessä voi ilmetä siinä vaiheessa, kun tuotteet ovat kuluttajan käsissä.

Tuotteiden säilyvyysaika lyhenee huomattavasti, jos niiden antaa lämmetä kaupan ja kodin välillä. Näillä keleillä kauppaan kannattaakin ottaa tavallisen muovikassin sijaan kylmälaukku.

Helteellä etenkin tuore kala, jauheliha ja maitotuotteet ovat riskissä pilaantua, jos ne pääsevät lämpenemään.

Työppönen pitää tärkeänä, että myös jääkaapissa tuotetta säilytetään oikein.

– Esimerkiksi jauhelihaa kuuluisi säilyttää neljässä asteessa. Jos sitä säilyttää jääkaapin yläosassa, jossa lämpötila on kymmenen astetta, niin totta kai sen käyttöikä lyhenee.

Lue lisää elintarvikkeiden säilyvyydestä helteellä päivän lehdestä!