Salossa pohditaan asuntomessujen järjestämistä

21
Kuva Hyvinkään asuntomessuilta muutaman vuoden takaa. Kuva: SSS-arkisto/Hanna Kärppä

Salon kaupunginhallitus pohtii ensi maanantain kokouksessaan mahdollisuudesta järjestää asuntomessut. Mahdolliset asuntomessut eivät olisi aivan lähiaikojen projekti, vaan mahdollisesti aikaisintaan vuoden 2022 jälkeen, jolloin messut pidetään Naantalissa. Vuonna 2021 messut pidetään Lohjalla.

Salon kaupungin viestintäpäällikkö Teija Järvelä sanoo, että asuntomessujen järjestäminen on pitkäkestoinen projekti, jonka ratkaisut etenevät hitaasti, yli valtuustokaudet.

Korjattu klo 20.35: Lohjan ja Kaarinan asuntomessujen vuosiluvut.

21
Jätä kommentti

11 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Marco

Aivan älytön idea taas. Ei tänne kukaan tule asumaan – päinvastoin!

vvv

Mitä Salossa sit pitäisi tehdä? Vai pitääkö vaan antaa kuolla pois?

Ex-rakentaja

Vähän järkeä taas ajatuksiin. Saloon ei kannata rakentaa tuollaisia taloja, mitä noilla asuntomessuilla yleensä on.

Rakennusarvio on 500 000 euroa ja jälleenmyyntiarvo 150 000 euroa. Yhtälö on aika heikko.

Eläkeläinen

Purkukelpoinen vanha mylly asunnoiksi ja messujen oheiskohteeksi.

Keijo K.

Muinoin eräs reinikainen sanoi: ”hänelläkin todettiin olleen järjessä vikaa, mutta nyt hän on siitä täysin vapaa”. Ettei nyt vaan ole joillakin vastaava tilanne?

Somehäirikkö

Missä täällä olisi sellainen yhtenäinen alue? Joku tais somessa aikoinaan tätä ehdottaa, on se hauskaa kun nykyään pystyy asioihin vaikuttamaan facebook-keskustelun kautta. Hyperloopinkin siirtyminen Espanjaan laitettiin some-häirikköjen syyksi.

Urpo

Ei asuntomessujen tarvitse toistaa itseään, kysehän on asumisen tarpeisiin vastaamisesta ja Salon tilanteessa tarpeet voi olla hiukan erilaiset kuin jossain toisaalla. Pitäisiköhän siksi nimim. Eläkeläisen tavoin miettiä, miten tällainen mahdollisuus saataisiin käytettyä hyödyksi sen sijaan, että tuomitaan heti kättelyssä hanke älyttömäksi.

Pystytäänkö Salossa siihen, vai mennäänkö samalla linjalla, josta täällä moni päättäjiä moittii eli viimeinen sammuttaa valot-tyylillä.

matti

Voiko vielä tulla tyhmempää… Tätä pohjanoterausta en olisi koskaan uskonut. Kunnasta, josta koko ajan väki vähenee ja asuntoja tyhjillään pilvin pimein.
Tietysti jos messut tehdään kokonaan vanhuksille pienimuotoisesti. Niitä tänne hiukan muuttaa ja ne ei muuta täältä kuin hautuumaalle.

Kehitystä kylälle

Moottoritien risteyksen ja keskustan välille on kovasti toivottu uudisrakentamista. Messutalot voisi laittaa siihen tien viereen riviin, niin yleisö näkisi samalla silmäyksellä sekä arkkitehtuurin että halutun sijainnin.

Maajussi

Tietääkseni siinä on peltoa? Ootko varma että maanomistaja on halukas myymään maataan? Nyt varsinkin kun jokainen peltopläntti on tarpeen, että maatalous edes jotenkin kannattais. On se kumma kun Salo on Suomen suurin maatalouskunta, mutta sitä ei haluta mitenkään mainostaa, päinvastoin. Okraankin olisi Salo voinut laittaa oman kojun, mut ei. Siellä on Viitanummella valmiita tyhjiä tontteja, viekää ne messut sinne, muuttakaa kaavoitusta, turha sitä peltomaata on tuhlata tälläiseen.

Suomi 100-tonttikampanjaan pettynyt

Tarkoittanet Viitanlaaksoa? Siellä yli 100 tonttia vapaana. Sitä peltoa paljon. Asuntomessujen myötä tietysti saisi vähän edes uudisrakennuksia lisää kun Suomi 100-tontitkin meni plörönönöö ”hyvän” virkamiesvalmistelujen takia.

Kehitystä kylälle

Suomessa ja maailmalla yleisesti kaupungit laajenevat systemaattisesti olemassa olevan taajaman ympärille. Sitä varten on säädetty laki kunnan etuosto-oikeudesta ja maan lunastamisesta. Jos 2020-luvun yhteiskuntaa alettaisiin kehittää pelto edellä, se tarkoittaisi yksityisen edun menemistä yleisen edun edelle. Sellaista kaupunkisuunnittelua ja kaavoitusta on harvemmin nähty. Varsinkaan Salossa, ottaen huomioon tämän vanhan teollisuuskaupungin poliittisen historian.

Ei uusia alueita

Pakkolunastuslaissa lukee että yksityiselle koitunut haitta ei saa olla suurempi kuin yleiselle edulle saatu hyöty. Eli kyllä se peltojenmenetys voi olla isompi asia kuin saada Saloon asuntomessut. Siellä Viitanlaaksossa on vielä vapaata tilaa, messut mahtuu kyllä sinne, Ei tarvii viedä kenenkään maita ja Viitanlaakson aluekin kehittyisi, nyt on aika kamala alue, kun muutama hassu talo keskellä peltoa.

Esa Airaksinen

No ei todellakaan ole isompi. Jos tukiaisviljelijältä pakkolunastetaan vaikka puolet peltoalastaan, josta tullut tuloa +-0 (maanviljelys ei kannata sanoo MTK) ja tukiaisia 50 000 euroa, niin takuuvarmasti asuntomessujen merkitys on suurempi Salon kaupungille.

Salossa on vallalla ihme marina kaikesta. Ei saisi tehdä puhelimia, ei saisi suunnitella hyperlooppia, ei saisi suunnitella mitään uutta, vaan kaikkien pitäisi raahustaa tuulipuvuissaan ”risman” ja torikahvilan väliä.

Viimeiseen pisaraan

Kyllä se haitta on suurempi, koska pakkolunastuksessa maksetaan vaan sen hetkinen maan arvo, tulevien vuosien tuloja ei lasketa. Jos niitä tukiaisia saisi sen 50 000 vuodessa, laskepa mitä se tekee 10 vuodessa. Ja tuki on viljelijän palkka, täytyy sitä nykyään jollain elää ja maksaa laskut. Saavathan työttömät ja muut tukia (asumistuki) saman verran vuodessa mitä viljelijät. Eli sinun mielestäsi toisten asumista ja työttömyyttä saa tukea, mutta ei ruuantuotantoa. Kyllä Salossa rakentaa saa ja vaikka valmistaa ydinpommeja, mutta pitäkää ne poissa minun nurkilta. Salon keskustaan voisi minun puolestani rakentaa vaikka kuinka monta Hyperloopia ja asuinaluetta, ei haittaa yhtään. Katsotaan kuinka paljon… Lue lisää »

matti

Nykyinen arkkitehtuuri on niin köyhää, ettei se kiinnosta. Lasia ym. eikä mitään käytännöllistä.

Mikko

Loistava ajatus!

tytteli

Samaa mieltä! Saloon kaivataan uutta pöhinää ja paljon. Itse tekisin uuden asuinalueen Salo-Muurla- tai Halikko-Hajala-akselille, kanta-Salo on jo täynnä muutenkin. Tällä tavoin saisi houkuteltua Turkuun tai Helsinkiin meneviä työläisiä asumaan Saloon ja samalla kehitettäisiin hyviä ja toimivia joukkoliikenneverkkoja, esim. ’tunnin juna’.

Ajatelkaa vähän

Minä asun akselilla Halikko-Hajala, en todellakaan halua tänne mitään uusia asuinalueita. Ensin tänne suunniteltiin Hyperloop-putkea, sitten tunnin junaa kaksoisraiteilla ja nyt asuntomessuja, ei kiitos!

Onneksi on tuo valtakunnallisesti merkittävä maisema, niin ihan heti ei mitään kamalia uudistaloja tänne pykätä, eikä kukaan viljelijäkään ole valmis luopumaan pelloistaan.

Voisitte vähän ajatella nykyisiä asukkaita ennen kuin olette niitä messuja tänne järjestämässä. Hajalaanhan nyt tulee uusia tontteja, mutta ovat niin irrallaan toisistaan, että siitä ei mitään messualuetta saa.

Asuntomessu-kehäraakki

Hienoa! 100 000 kävijää jättävät keskimäärin 100e/kävijä alueelle majoitusten ja syömisten muodossa. Lähes kaikki alueen rakentajat olisivat työllistettyinä 2-3 vuotta + muut hankinnat. Ehdottomasti eteenpäin!

J T

Erinomainen ajatus, toivottavasti onnistuu.

Kerralla syntyisi kokonainen uusi asuinalue hyvien yhteyksien äärelle ja samalla toivon mukaan siistiytyisi kaupunkiin tuleva pääsisäänajoväylä. Positiivista julkisuutta, paljon kävijöitä messujen myötä ja luonnollisesti lisää aktiivisuutta rakentamisen ympärillä ennen messuja.

Asuntomessuja on järjestetty isommissa ja pienemmissä kylissä vuosien saatossa, eikä niissä jälkikäteen ole messujen järjestämistä pahoiteltu.

Varmaa on se, että mikäli vain ns varman päälle aina pelataan, mitään uutta/kehitystä ei myöskään saada syntymään/tapahtumaan.