Päätoimittaja Ville Pohjonen
Tiistai 27. tammikuuta 2015. Nimipäivät: Viljo
Salon Asbestipurku & Saneeraus Oy:n yrittäjä Marko Lehtisen mukaan vuonna 1968 valmistuneen talon pannuhuoneessa käytetty ruskeasta asbestista tehty amosiittimassa eli massaputki täytyy poistaa alipaineisesti, ettei asbestipöly pääse leviämään ympäri huoneistoa. Vasemmalla rikkoontunut putkieriste, oikealla ehjä.

Salon Asbestipurku & Saneeraus Oy:n yrittäjä Marko Lehtisen mukaan vuonna 1968 valmistuneen talon pannuhuoneessa käytetty ruskeasta asbestista tehty amosiittimassa eli massaputki täytyy poistaa alipaineisesti, ettei asbestipöly pääse leviämään ympäri huoneistoa. Vasemmalla rikkoontunut putkieriste, oikealla ehjä.

Asbestipurkutyöt yleistyvät vanhojen talojen remonttien myötä

Asbesti on tuttu eriste pannuhuoneiden putkissa

Salon Seudun Sanomat 23.3.2011 12:07:58

Rakentamisessa vuosikymmeniä käytetty, nykyään jo kielletty asbesti tulee jatkuvasti vastaan vanhoja taloja remontoitaessa.

– Salon rakennuskanta on sen ikäistä, että nyt ja lähivuosina kaupungissa tehdään paljon korjausrakentamista ja saneerausta. Uskallan väittää, että harva 1950-luvun jälkeen rakennettu talo on säästynyt asbestilta, yrittäjä Marko Lehtinen Salon Asbestipurku & Saneeraus Oy:stä sanoo.

Hänen mukaansa jo 1920-luvulla rakennetuissa taloissa käytettiin asbestia. Sen kulta-aikaa olivat 1960–70-luvut, mutta vielä 1980–90-luvullakin asbestin hyviksi koetut ominaisuudet haluttiin hyödyntää, joten siitä ei päästä eroon vielä pitkään aikaan.

– Putkieristeet, lattiapinnoitteet, tasoitteet, liimat, julkisivurappaukset – lattia, seinät, katto. Asbesti oli todella suosittua, sillä se paransi materiaalien eristävyyttä, palonkestoa, lujuutta ja akustisia ominaisuuksia, Lehtinen kertoo.

Asbestia käytettiin etenkin sisustus- ja rakennuslevyissä, laatoissa, vinyylilaatoissa ja mattoliimoissa. Monen omakotitalon pannuhuoneen putkieristeissä kattilatiivisteissä ja palo-ovissa on aimo annos asbestia.

– Putkieristeissä käytetty amosiitti lymyää monissa nyt peruskorjattavissa 1950–70-luvun taloissa. Kylpyhuoneremontin purkuvaiheessa asuntoon saattaa levitä suuriakin määriä asbestipölyä. Huolimaton remontti voi tuhota paitsi koko omakotitalon myös sen asukkaiden terveyden.

Ehjästä asbestista ei ole vaaraa

Kiinteistön omistajan, osakkeenomistajan ja isännöitsijän velvollisuus on Lehtisen mukaan tietää, onko talon rakenteissa ja rakennusmateriaaleissa terveydelle haitallista asbestia tai muita vaarallisia aineita.

– Kerrostaloissa ja rivitaloissa asbestipitoiset rakennusmateriaalit on merkittävä, vaikkei taloyhtiöön olisi lähivuosina tulossakaan remonttia. Tulevaisuudessa luulisi säädösten koskevan omakotitalojakin, Lehtinen pohtii.

Hänen mielestään iäkkäiden omakotitalojen remontteja suunnitellessa pitäisikin huomioida mahdolliset – ja monissa taloissa hyvin todennäköiset – asbestipurkutyöt.

– Asbestin poistaminen tuo remontoijalle väistämättä lisäkustannuksia. Niiden arviointi olisi helpompaa, jos asuntokaupoilla liikkuvalla olisi jonkinlainen käsitys rakennuksessa käytetyn asbestin määrästä.

Materiaaliin sidottuna asbesti ei Lehtisen mukaan aiheuta terveyshaittoja. Vasta hengitysilmaan vapautuvat kuidut esimerkiksi eristeen tai seinälevyn rikkoutuessa lisäävät sairastumisen riskiä.

– Asbestia ei saa työstää mitenkään. Asbestia sisältäviä rakenteita ei myöskään saa purkaa, ellei tila ole osastoitu ja alipaineistettu asianmukaisella asbestipurkukalustolla.

Putkiremontti vaatii asbestin poiston

Salon Pahkavuoressa asuvat Pirjo ja Seppo Rokka päättivät teettää putkiremontin vuonna 1968 valmistuneeseen omakotitaloon. Kylmä pakkastalvi herätteli pohtimaan talon alkuperäisten putkien kuntoa. Osa putkista oli jo ruosteessakin.

– Tiesimme, että asbestia saattaisi ehkä olla lämmitysjärjestelmän putkiston eristeissä. Meille tuli kuitenkin yllätyksenä, että asbestia on käytetty myös käyttövesiputkiston eristykseen. Asbesti poistetaan nyt koko pannuhuoneen putkistosta samalla kertaa, pariskunta kertoo.

Valtuutettu asbestipurkuyritys purkaa ruskeasta asbestista eli amosiitista valmistetut eristeet asianmukaisesti ennen kuin putket voidaan uusia ja lämmitysjärjestelmä nykyaikaistaa.

SSS | Liisa Käiväräinen

Kerro kaverille


Salon Seudun Sanomat
Asumisen Maailma

Lisätietoa ja mainospaikkojen myynti:
Pia Peltola 02 7702 215
Pirkko Pelander 02 7702 225

asunnot@sss.fi
Copyright © 2001-2015 Salon Seudun Sanomat