”Jolloin papereis kaikki näyttäis hyvältä”

0

Syyttäjän mukaan Aarnion viestittely paljastaa hänen roolinsa Trevocissa

Roger, Ärrä, R sekä J. Tällaisia ”lempinimiä” Jari Aarniosta käytetään syyttäjä Mikko Männikön mukaan Trevoc-haaran todistusaineistossa ja syytettyjen välisissä tekstiviesteissä ja sähköposteissa.
– Aarnion paikka oli toisaalta Helsingin poliisilaitoksen hankintapäätösten valmistelijana, mutta yhtälailla hänet olisi voinut sijoittaa Trevociin tai Instiaan, määritteli Männikkö Aarnion roolia oikeudelle esittelemässään kaaviossa.
Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tiistaina Aarniota koskevien virka-, petos- ja lahjusrikosten käsittely. Syyttäjän mukaan kyse on kaksoisroolista: Helsingin huumepoliisin silloinen päällikkö Aarnio oli valmistelemassa poliisilaitoksen seurantalaitteiden hankintapäätöksiä Trevocista samaan aikaan, kun käytti päätösvaltaa yhtiössä.
– Hänellä on ollut oma salattu taloudellinen intressi ohjata poliisilaitoksen hankinnat Trevoc Oy:lle, katsovat syyttäjät.
Syyttäjän mukaan Aarnion keskeistä roolia Trevocissa osoittavat muun muassa, että hän sai raportteja yhtiön tilasta ja osallistui yhtiön kokouksiin. Lisäksi Aarniolla oli Trevociin sijoittaneen yhtiön Instian verkkopankkitunnukset.
– Yleensä näissä talousrikoksissa on ollut niin, että se, joka hallitsee rahoja, on tosiasiallinen toimija, Männikkö luonnehti.
Hänen mukaansa Aarnio viestitteli säännöllisesti Trevocista ja sitä omistavasta Instiasta – muun muassa näin:
– Tehdään niin et pannaan se pulju (Instia) Jonen nimiin. Sit ei ole muita omistajia missään vaikka voltin heittäis. Voiksen meidän velkakirjan siirtää mun ja Jonen väliseksi. Jolloin papereis kaikki näyttäis hyvältä.
Puolustus: Aarnio ei mukana Trevoc-päätöksissä

Aarnio kiistää kaikki syytteet. Asianajaja Riitta Leppiniemi kertoi oikeudessa, ettei Aarnio ole ollut Trevocin eikä Instian omistaja eikä rahoittaja, eikä muussakaan roolissa. Aarniolla ei ole ollut yhtiöissä päätösvaltaa eikä hän ole saanut lahjuksia.
Aarnio myös kiistää, että hän olisi ollut Helsingin poliisilaitoksella päättämässä laitehankinnoista.
– Hän ei ole hankintapäätöksiä tehnyt henkilö. Hän on saanut päättää vain tuhannen euron suuruisista hankinnoista. Hän ei ole ollut hankinnan esittelijä eikä valmistelija, sanoi Leppiniemi.
Syyttäjien mukaan Trevocin ongelmiin kuuluu myös se, että rahoitusta on ollut järjestelemässä Aarnion kanssa silloinen rikollisryhmä United Brotherhoodin (UB) johtoon kuulunut mies.
Puolustuksen mukaan kenenkään rahoittajan tai omistajan taustoissa ei ole mitään moitittavaa.
– Aarnio ei tiedä, että rahoituksella olisi mitään yhteyttä UB:n rikollisjärjestöön, Leppiniemi kertoi.

Myös muut kiistävät

Myös kahdeksan muuta syytettyä kiistävät syyllistyneensä rikoksiin. Syyttäjän rikollispomoksi määrittelemän miehen puolustus kertoi, että mies lähti mukaan, koska luuli yhtiön kehittelevän matkapuhelinta, jota ei voi kuunnella.
– Hän on osallistunut järjestelyihin ja on toiminut välikätenä muun muassa hankkiessaan allekirjoituksia papereihin, kertoi asianajaja Markku Fredman.
Fredmanin mukaan hänen päämiehensä on ymmärtänyt Aarnion toimineen samanlaisessa välikäden roolissa.
Trevocin toimitusjohtajan puolustuksen mukaan yhtiön toiminnassa ei ole salattu mitään eikä viranomaisasiakkaille ole annettu keskusteluissa virheellistä tietoa. Miehen puolustus sanoo, ettei Aarniolla ole ollut päätäntävaltaa Trevocissa.

STT-PAULA ROPPONEN, TOMI ORAVAINEN

STT