Jyväskylän kirjastopuukotuksen syytetyt vetosivat itsepuolustukseen

0

Syyttäjän mukaan molemmat osapuolet olivat varustautuneet väkivaltaan

Syyttäjä vaatii Jyväskylän kirjastopuukotuksesta syytetylle miehelle yhteensä noin kahden vuoden mittaista ehdotonta vankeusrangaistusta.
Jyväskylän kirjastossa oli tammikuussa 2013 meneillään Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuus, kun kolme kansallismielisessä Suomen Vastarintaliike -ryhmässä toimivaa miestä pyrki tilaisuuteen sisään. Ovella tilaisuuden järjestäjiin kuulunut mies oli kertonut heille salin olevan täynnä, eikä päästänyt miehiä sisään. Oikeudessa mies kertoi kolmikon käyttäytyneen uhkaavasti.
Syyttäjän mukaan väkivalta alkoi, kun tilaisuuteen pyrkinyt mies löi ovella ollutta miestä nyrkillä ja lasipulloja sisältävällä muovipussilla. Yksi sisäänpyrkijöistä puukotti ovella olleen miehen avuksi tullutta miestä, joka ei kuulunut tapahtuman järjestelijöihin. Ovella olleet miehet heittivät kolmikkoa tuolilla ja toinen heistä löi teleskooppipampulla.
Puukotuksesta syytetty on kiistänyt syytteen mukaisen teon, mutta myöntänyt lyöneensä puukolla. Hänen mukaansa kyseessä oli itsepuolustustilanne, koska häntä oli lyöty sitä ennen teleskooppipampulla.
Tappelun molemmat osapuolet vetosivat itsepuolustukseen, mutta syyttäjän mukaan molemmat osapuolet olivat myös varautuneet väkivaltaan kantamalla mukanaan muun muassa puukkoa ja teleskooppipamppua. Toisaalta syyttäjän mukaan puukotuksessa ei voinut olla kyse itsepuolustuksesta, koska puukonisku oli osunut selkään.
Oikeudessa käytiin läpi muun muassa saliin pyrkineen miehen nettikeskusteluja, joissa viitattiin tapahtuman suunnitteluun. Hän itse kertoi oikeudessa halunneensa vain kuvata keskustelua.
Puukotuksesta aiheutui uhrille noin neljän sentin pituinen ja kaksi senttiä syvä haava.
Tapaukseen liittyen tutkitaan kaikkiaan kymmentä eri syytettä, puukotuksen osalta törkeää pahoinpitelyä. Puukotuksesta syytettyä syytetään myös Oulun kaasuiskusta.

Kirjan kirjoittajat seurasivat oikeudenkäyntiä

Kirjan kirjoittajista Dan Koivulaakso ja Li Andersson seurasivat oikeudenkäyntiä. Koivulaakso oli myös Oulun tapauksessa asianosaisena. He näkevät oikeuskäsittelyn myös sananvapauskysymyksenä.
– On hyvä, että asiassa on haluttu käyttää koventamisperusteena sitä, että kyse oli poliittisen tilaisuuden estämisestä ja keskustelun häiritsemisestä, Andersson sanoo.
Andersson oli puukotuksen aikaan itse salissa puhumassa.

STT-PÄIVI PIHLAJARINNE

STT